Kdy jindy si užít koupání venku než v létě. Pokud jste se už nasytili aquaparků, zkuste změnu. Nabízíme vám dva tipy na naše nejkrásnější prvorepublikové lázně a další pozvánky patří neuvěřitelným proměnám zatopených uhelných lomů.

Koupaliště Dachova u Hořic

Kdysi dávno byla v těchto místech soustava rybníků, ale jak od konce 19. století začal boom městských plováren, proměnila se i zdejší krajina. Koupaliště Dachova slouží lidem od roku 1925, autorem zázemí je architekt Karel Bachura. V roce 2020 byla ukončená jeho revitalizace.

Unikátní jsou jak převlékárny, tak sama plovárna. I když se někdy uvádí, že dřevostavba je provedená ve stylu art deco, více připomíná stavby Dušana Jurkoviče označované jako lidová secese (stačí říct lázeňská architektura v Luhačovicích a máte jasno). Ještě přesnější je však termín národní dekorativismus.

Voda do bazénu přitéká z Kalíšku a dalších lesních pramenů, dno je svažité a zhruba třetina není vydlážděná, je tu písek, který funguje jako filtr. Kvalitu zdejšího koupaliště dokazuje také výskyt vzácného čolka horského, který je na čistou vodu citlivý.

Městské lázně Mšeno

Další kouzelné prvorepublikové koupaliště najdete ve městě Mšeno. Původně městské lázně sloužící zejména hygieně byly založené v roce 1932 ve stylu art deco, autor není stoprocentně známý. Existuje domněnka, že jde o některého ze žáků architekta Jana Kotěry, další verze praví, že se zastupitelé města inspirovali klánovickými lázněmi, které navrhl architekt Rudolf Utěšil. Zatímco klánovické lázně zanikly, ty ve Mšeně fungují stále. Také toto koupaliště bylo nedávno zrekonstruované.

Hlavní budova má dvě křídla, u 50 metrů dlouhého bazénu zaujmou atypické fontány. Bavit vás bude i perfektní volba místa poblíž lesoparku, kde začíná cesta do CHKO Kokořínsko.

Maxi jezero Medard

Vytěžené doly a lomy nemusí působit jako černé díry v krajině, ostatně myšlenkou jejich rekultivace se našinec zabýval už na přelomu 19. a 20. století. Variant řešení je více a jednu z nich zastupuje napouštění vodou a proměna okolí. Trvá to léta a výsledky jsou opravdu unikátní.

Největším rekultivačním jezerem u nás je Medard u Sokolova, vodní plocha má asi 500 hektarů. Kolem vede také cyklostezka, a kdo se chce koupat, určitě si najde vhodné přístupové místo. Nicméně více se počítá se zaměřením na vodní sporty.

Michal, Milada, Matylda

U Sokolova ještě najdete menší, zato pro vodní radovánky skvěle vybavené jezero Michal, však se mu také přezdívá Sokolovské moře a jde o jednu z nejčistších uměle vybudovaných vodních ploch u nás. Chlubí se údajně nejdelší trojskluzavkou a tobogánem.

Jezero Milada vzniklo zaplavením lomu Chabařovice u Ústí nad Labem. Kromě koupačky si užijete mnohé vodní sporty, k dispozici jsou dvě veřejná ohniště a během prázdnin z města jezdí bezplatná autobusová linka (od pátku do neděle).
Ve vodní ráj se proměnil i bývalý hnědouhelný lom Matylda. Jezero je prakticky rozčleněné, aby potěšilo nejen plavce, ale i ty, kdo chtějí vyjet na lodičce nebo šlapadle, užít si vodní lyže, paddleboard…. Kolem jezera vede 4 km dlouhá cesta pro běžce a in-line bruslaře. A nedaleko je k dispozici tábořiště-kemp pro stany, obytné vozy a karavany.

Zdroj: Město Hořice, Město Mšeno, jednotlivá jezera