Kdo má na zahradě prostor, určitě už se zamýšlel nad možnostmi vlastního koupání. A kdo se chce koupat ve vodě, která se nečistí chemicky, ale biologicky nebo biologicky-mechanicky, tomu právě teď nabízíme inspiraci v podobě vítězných projektů soutěže Koupací jezírko roku 2022.

Přírodní alternativa

Koupací jezírka a biobazény vás budou těšit stále. V teplých měsících jako zdroj přirozeně čisté vody, v níž je radost se vykoupat, a po zbytek roku jako neotřelý zahradní prvek. Voda v nich zůstává celoročně, což je praktické, ekonomické i ekologické. Současně tahle „koupaliště“ podporují zdravé mikroklima v okolí.
Jaký je mezi nimi rozdíl? Oba typy se inspirují přírodou. Koupací jezírka napodobují stojatou vodu s mnoha rostlinami, kdežto biobazény připomínají tekoucí vodu, ale bez přítoku, a rostliny nejsou pro čištění prioritní. Více napoví naše fotogalerie, v níž představujeme vítězné projekty zmiňované soutěže, která se dělí na dvě hlavní kategorie.

Kdo vyhrál v kategorii Koupací jezírko

Letos zvítězil projekt Petra Halamy a Diké zahrady, který se nachází v zahradě Panorama ve Štěpánovicích v Českém ráji. Regenerační části je věnovaná více než polovina vodní plochy (celkem zabírá 500 m²), třetinu plochy tvoří zóny s ponořenými rostlinami a dalšími uživateli jsou i čolci, žabky nebo třeba užovky. Jezírko navazuje na dům a terasy, dělí se na mělké "brouzdaliště" pro děti a hlubokou část na plavání. Když je vody příliš, neplýtvá se s ní - svádí se do sadu, kde zavlažuje ovocné stromy.

Vítěz v kategorii Biobazény

Přírodní bazén se saunou v Českých Budějovicích využívá technologii odkazující na rybníkářství v jižních Čechách. Autoři projektu z Atelieru A57 vsadili na koupací vanu z jedlového dřeva, další dřevěné prvky se využily v celé zahradě. Například nelze přehlédnout vzrostlé muchovníky, které fungují i jako klimatizace v létě a vytvářejí přirozené předěly v zahradě.
Více o soutěži a jednotlivých projektech se dozvíte zde.

Zdroj: Asociace biobazénů a jezírek při Svazu zakládání a údržby zeleně