Mladí lidé možná získají státní příspěvek k hypotéčním úvěrům na pořízení staršího bydlení. Vláda totiž ve středu projedná návrh na poskytnutí úvěrové dotace k těmto hypotékám pro osoby mladší 36 let. Podle ředitelky odboru bytové politiky ministerstva pro místní rozvoj Daniely Grabmüllerové bude v případě pořízení bytu poskytnuta dotace na úvěr maximálně 800.000 korun, u domku s jedním bytem je hranice úvěru 1,5 miliónu korun. Výše podpory bude záviset na vývoji úrokových sazeb na finančním trhu, splatnost má být deset let.

"Letos je průměrná úroková sazba hypotéčních úvěrů sedm procent, žadatel by tak od státu dostal tři procentní body. Splácel by rozdíl, tedy čtyři procenta," řekla Grabmüllerová s tím, že při průměrné sazbě nižší než pět procent by stát podporu neposkytoval. Pokud vláda návrh schválí, měla by úroková dotace začít fungovat od 1. září, uvedla Grabmüllerová.

Žadatel nesmí být vlastníkem nebo spoluvlastníkem bytového domu, rodinného domu či bytu. Kupovaný byt či rodinný dům se musí stát jeho výlučným vlastnictvím.

Nyní stát poskytuje podporu pouze k hypotékám použitým na nové bydlení. Její výše po poklesu úrokových sazeb klesla na pouhé jedno procento, vzhledem k pokračujícímu zlevňování úvěrů nelze od příštího února vyloučit její úplné zrušení. Finanční limity současné podpory jsou shodné s nově navrhovanou podporou.

MMR má letos na podporu hypotéčních úvěrů vyčleněno 530 miliónů korun. Pro rok 2003 požaduje o 120 miliónů korun více, právě kvůli této nové podpoře. -čtk-