Francouzská kuchyně dala světu desítky, možná i stovky skvělých jídel a galetky patří mezi ně. S výrazem „galette“ se ale nesetkáte pouze u dezertu z křehkého těsta s ovocem. Nazývá se tak palačinka, chléb nebo slaný koláč – zkrátka jakýkoli druh pečiva kulatého tvaru, jehož okraje jsou přeložené tak, aby byla vidět náplň.
Galetku můžete upéct s jakýmkoli druhem sezonního ovoce. Zkuste třeba tento recept s jablky a karamelovou polevou:
Jde to i zdravěji
Příprava galetky není nijak složitá – důležité je dodržet postup při přípravě těsta a nechat ho chvilku odležet, aby se s ním dobře pracovalo. V tradičním receptu se používá běžná hladká mouka, můžete ji ale nakombinovat i s celozrnnou, a dezert tak bude o něco zdravější. Galetku můžete upéct výhradně z celozrnné mouky, počítejte však s výraznější chutí, která nemusí všem strávníkům vyhovovat. Upravit lze i množství cukru v těstě – recepty se v tomto směru dost liší, ale pokud se bez výrazně sladké chuti obejdete, můžete ho vynechat, nebo přidat jen menší množství. To platí i o ovocné náplni – vyzrálé plody jsou sladké samy o sobě, takže je není třeba doslazovat. Následující recept představuje zlatou střední cestu.
Švestková galetka s celozrnnou moukou
Čas přípravy: 60 minut + 60 minut na odpočinutí těsta
Ingredience:
- 150 g hladké pšeničné mouky
- 100 g celozrnné mouky
- 120 g másla
- 40 g vanilkového cukru
- 1 žloutek
- špetka soli
- 1 rozšlehané vejce
Náplň:
- 500 g švestek
- 1 balíček vanilkového cukru
- mletá skořice
- sekané mandle (lze vynechat)
1) V misce smíchejte oba druhy mouky, špetku soli a vanilkový cukr. Přidejte na kostky nakrájené máslo a žloutek.
2) Rukama vypracujte kompaktní těsto. Pokud se vám bude zdát příliš suché, přidejte lžíci ledové vody.
3) Těsto zabalte do fólie, uložte do ledničky a nechte hodinu odpočinout.
4) Švestky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na měsíčky. V misce je promíchejte se dvěma lžičkami mleté skořice a vanilkovým cukrem.
5) Troubu předehřejte na 200 ºC.
6) Odpočinuté těsto rozválejte na pečicím papíře do kulatého tvaru. Můžete ho i rozdělit a vytvořit dva nebo více menších kruhů.
7) Na těsto vyskládejte švestky – zhruba 3 centimetry od kraje nechte volné.
8) Okraje postupně překládejte přes náplň, až se kruh uzavře. Potřete je rozšlehaným vejce a posypte sekanými mandlemi.
9) Vložte do trouby a pečte 20 minut do zlatavé barvy.