Největším lákadlem Bad Füssingu jsou světově proslulé termální prameny. Vyvěrají z tisícimetrové hloubky o teplotě 56 °C a obsahují zvláštní druh sulfidu síry, který má výrazné účinky při léčbě onemocnění kloubů. „Tři roky jsem se léčila s ramenem. Nemohla jsem zvednout ruku. První den v termálním bazénu v Bad Füssingu se bolest zhoršila a po dalších dvou dnech úplně zmizela. Už zase hýbu rukou. Pro jistotu sem ale jezdím každý rok na prodloužený víkend, aby se bolest nevrátila,“ prozradila nám paní Olga. Tato mimořádná léčebná vlastnost termální vody a jedinečné složení jejích účinných látek je cítit při každé koupeli. Podle studie vypracované Institutem pro výzkum přírodních léčiv vykazuje více než 70 % hostů s kloubním onemocněním výrazné zmírnění bolestí a poměrně značné zlepšení pohyblivosti kloubů, problémů s páteří, revmatických onemocnění, látkového metabolismu, gynekologických potíží a mnoha dalších neduhů dnešní doby.

Při celodenním cachtání ale pořádně vyhládne. Místní restaurace se předhánějí s typickými bavorskými specialitami. Určitě ochutnejte místní bílou bavorskou klobásu s preclíkem. Pozor, teplá voda s petrželkou, v které se klobásy servírují, se nejí. Jedná se jen o to, aby vám druhá noha nevystydla, když budete jíst první. Další specialitou je kachna se zelím a knedlíkem. Bavorské knedlíky se ale od českých liší tím, že nejsou krájené na plátky, nýbrž se vaří jako koule. Obvykle se servírují tři a přidává se do nich uzené maso a bylinky. Samozřejmě vše se zapíjí pivem, i když po zdravotní kúře doporučujeme spíše odlehčenou variantu Radler, což je pivo ředěné citronovou limonádou.

Tři lázeňské komplexy

Přijedete-li na prodloužený víkend, rozhodně se nudit nebudete. Každý den totiž můžete do jiných termálních lázní. Nejstarší jsou Therme 1, před nimiž uvidíte historickou lázeňskou vanu. Najdete v nich nespočetně bazénů s různě teplou vodou jak venku, tak uvnitř. V jednom z bazénů najdete masážní trysky, které vás postupně masírují od nohou po krční páteř. Vždy po minutě zazní gong a vy se přesunete k trysce o úroveň výš. Velkou předností Therme 1 je exkluzivní saunový svět, jaký nemá jinde v Evropě obdoby. Je totiž zasazený do historické atmosféry 200 let starého selského statku. V bramborové sauně se pečou každý čtvrtek brambory, v myslivecké sauně najdete paroží a vzduchovky, v senné nechybí seno, v solné ucítíte, jak se vám uvolňují dutiny, a nechybí ani klasická finská nebo parní.

Každou půlhodinu se konají saunové rituály, kdy dostanete například citrónovou sůl. Potlačuje celulitidu a odstraníte si s ní odumřelé kožní buňky. Pokožka bude vláčná a provoněná. Ochladit se můžete v ledovém bazénku s vodopádem, anebo i využít bazén s termální léčivou vodou a masážními tryskami. Ve statku nechybí ani odpočívárny s vodními postelemi a mnoho dalšího. Jedinou podmínkou je, že se zde pohybujete zahalení pouze do ručníku.

Druhý den můžete vyzkoušet další komplex Europa Therme a třetí den Johannesbad. Jako jediný Johannesbad disponuje velkými odpočinkovými plochami obklopenými přírodou a nabízí něco navíc. Můžete se koupat a sledovat hudební koncert, nebo večer ohňostroj a laser show. 1. listopadu byl otevřen vnitřní areál s bazénem s vlnobitím a k velkým zážitkům patří i koupel v imitaci sopky s nejteplejší vodou o teplotě 36 °C. Je až k nevíře, že celodenní vstupenka sem stojí jen 12,50 eur.

Rady na cestu:

  • Z hraničního přechodu Strážný je to 85 km, přes Pasov, sjezd na Pocking.
  • Německo je v EU, takže vám na cestu postačí platný občanský průkaz. Platí se eury, přičemž kurs je 26 Kč za 1 euro.
  • Lázně mají otevřeno denně, většinou od 7.30 do 21 hodin.
  • V Bad Füssingu se vypravte na procházku do lázeňského parku s bylinkovou zahrádkou, do lesoparku s nordic walking, na golf, nebo vyzkoušejte hustou síť cyklostezek. V zimě je pak k dispozici umělé kluziště, tenisová nebo squashová hala a mnoho dalšího.
  • V Bad Füssingu je na 7 000 obyvatel 14 000 lůžek pro turisty, takže ubytování vždycky najdete. Například hotel Vital-Hotel Jagdhof nabízí pobyt už od 169 eur na osobu, který zahrnuje 3x přenocování, 3x snídaňový bufet, 3x večeři, 3x celodenní vstup do Johannesbad a třicetiminutovou masáž.
  • Každý, kdo se v Bad Füssingu ubytuje, dostane lázeňskou kartu, s níž má zdarma vstupy na koncerty, taneční zábavy, cyklistické a pěší programy, na ranní gymnastiku, používání autobusové dopravy, jeden vstup do kasina a slevy do lázní.
  • Více na www.badfuessing.de

Připravila: Jana Hájíčková, Foto: Bad Füssing Tourismus Flash