Pastinák je zelenina s mnohým využitím a velkým přínosem pro naše zdraví. Je zásobárnou vitaminů a minerálů a zejména draslíku a vlákniny. Konzumuje se nejen kořen, ale také plody, z kterých se připravuje speciální nálev. Ten se doporučuje popíjet při obtížích s vylučovací soustavou, neboť pastinák působí močopudně a očišťuje močové cesty a močový měchýř od písku či močových kamenů. Pastinák má rovněž zklidňující účinky podobně jako meduňka, proto můžete jeho nálev popíjet, jste-li ve stresu nebo večer před usnutím.

K čemu jej využít v kuchyni?

Kořenová zelenina obecně má své nezastupitelné místo v kuchyni. Pro pastinák to platí stejně tak. Lze jej použít do polévek, můžete z něj připravit i čistě pastinákovou krémovou polévku, která jistě zachutná i mlsnějším jedincům nebo dětem, protože pastinák má velmi jemnou, příjemně nasládlou chuť.

Stejně tak lahodné je i pastinákové pyré, které můžete použít například místo klasické bramborové kaše. Pastinák rovněž můžete nakrájet na hranolky, posypat kořením nebo paprikou a upéct či usmažit jako hranolky. Kořen se konzumuje oloupaný, celý, nicméně u větších kusů se doporučuje odstranit střed, který může být dřevnatý.

Jak pastinák pěstovat?

Tato zelenina je velmi odolná a bude se jí dařit téměř v jakékoli půdě. Nicméně nejvíc jí vyhovuje lehká propustná půda, dostatečně hluboká, aby se kořeny měly kam rozrůst, a dobře vyhnojená. Pokud je to možné, určitě volíme otevřené slunné stanoviště.

Semena vyséváme do rýhy asi 1 cm hluboké, jednotlivé rýhy by od sebe měly být asi 30-40 cm. Můžeme vysévat jednotlivě i v malých skupinkách, např. po čtyřech semenech, a následně vyjednotíme ty nejslabší rostliny. Je také možné vysít semínka do semenáčků a pak teprve na záhony vysazujeme již vzešlé rostliny. V takovém případě vysazujeme rostlinky asi 15-25 cm od sebe. Rostliny pravidelně okopáváme, aby je nepřerostl plevel a mladé rostlinky nezadusil.

Pastinák může být na záhoně téměř celý rok a na to je třeba pamatovat při plánování, kam kterou zeleninu umístíme. S pastinákem můžeme na záhoně ve stejnou dobu pěstovat některé bylinky, které patří mezi jednoletky, jako např. kopr, rukola, špenát, nebo k němu můžeme zasadit hlávkový salát, který vyroste dříve, než bude pastinák potřebovat celý záhon sám pro sebe. Rovněž k němu můžeme vysít ředkvičky, které také sklidíme velmi brzy.

Kdy pastinák sklízíme?

Sklizeň pastináku začíná na podzim, jakmile uschnou natě. Můžeme jej ponechat na záhoně, dokud nepřejdou první mrazíky, protože ty mohou chuť kořenů pastináku ještě zlepšit. Pastinák sklízíme vidlemi, ale opatrně, abychom kořeny neporušili. Nicméně je možné sklízet pastinák postupně podle potřeby a kořeny nechat v zemi na záhoně téměř celou zimu. Pokud je sklidíme dříve, je třeba je skladovat na chladném, temném místě, například ve sklepě, kde kořeny umístíme do prodyšné bedýnky a přihrneme zeminou.