Tišící lék s bohatou historií
Autor: Thinkstockphotos.com
Ačkoliv byste to nečekali, kopr je původně z Asie. Nicméně znali ho už i staří Egypťané a rovněž se hojně využíval v lidovém léčitelství jako lék proti šílenství a vzteku. Ve středověku měl kopr obzvláštní poslání – byl jednou z bylin, které se využívaly proti kouzlům. Prolnutí kopru a náboženství však mělo i čistě praktický rozměr. Jelikož koprová semínka mají zklidňující účinek, dávaly ho maminky dětem žvýkat, aby vydržely v kostele dlouhá kázání...
Co udělá z rošťáků andílky?
A tajemství je venku – kopr zklidňuje. Takže pokud máte doma malého zuřivce, měli byste tuto jednoletku určitě zakomponovat do jeho jídelníčku. Z kopru se využívá jak semeno, tak i nať. Semínko je zdraví velmi prospěšné, protože obsahuje silici, vitamin C, karoten a minerální látky (železo, draslík či vápník). Je také ideálním lékem při křečích, nechutenství, trávicích problémech či rozhárané duši.
ČTĚTE TAKÉ:
- Hydroponie - pěstování rostlin bez zeminy
- Kopřiva krášlí i léčí
- Mochnička, jasně žlutá jarní bylinka
Čaj z koprových semínek
Stačí, když dvě lžičky koprových semínek přelijete čtvrt litrem vroucí vody a necháte deset minut vylouhovat. Nápoj se pije vlažný a neměl by se konzumovat více než dvakrát denně.
Autor: Thinkstockphotos.com
Pokud ale máte doma rošťáka non plus ultra, můžete na jeho zklidnění využít těžší kalibr – koprový čaj se směsí dalších bylinek. Recept je jednoduchý: smíchejte semínka kopru, fenyklu, kmínu, anýzu a heřmánkového květu. Dvě lžičky této směsi přelijte horkou vodou a opět deset minut vylouhujte. Čaj se pije vlažný. Ale pozor: váš malý divoch ho nesmí pít dlouhodobě!
S kým kamarádí kopr?
Kopr se samozřejmě využívá i v kuchyni – semínka můžete dávat jako koření do salátů, ale více pochodíte s koprovou natí. Ta skvěle chutná v polévkách, omáčkách, pomazánkách, ale výborná je i v kombinaci s masem, červenou řepou, mrkví, celerem, okurkami, brambory či vejci. Pokud chcete kopr použít s jiným kořením, snáší se dobře s bazalkou, česnekem, křenem, petrželí či paprikou. Z kopru se samozřejmě dělají i výborné studené zálivky, které oceníte především v létě – dobrá je například jogurtová, která se hodí například k vařené brokolici s bramborem. Jak na to: Stačí, když obyčejný bílý jogurt osolíte, přidáte trochu česneku a kopru.
Titulní foto: Thinkstockphotos.com