Aby se borůvce dařilo, musíte už při sázení myslet na pár detailů – použijte kyselý substrát s vysokým obsahem humusu. Na každou sazenici použijete asi 50 litrů rašeliny, ideálně ale 100 litrů. Také rostlinu vysaďte na slunce nebo do polostínu a průběžně ji pak přihnojujte přípravky na rododendrony. Co se týká prostoru, sázejte borůvky minimálně metr od sebe, ideálně ale metr a půl.

Když rostlinu zaléváte, používejte jen měkkou vodu, ideálně dešťovou. Pokud to jde, vyhněte se vodě kohoutkové, která je obohacená o chlór a vápník, ty jsou ale pro borůvky jedem.

Vaše borůvka pravidelně plodila a letos nic? Pak je čas na přesazení

Přesazování borůvek se doporučuje každé čtyři roky. Vykopejte jámu, která bude větší než rostlina, a vložte do ní čerstvou rašelinu. Teď je ta chvíle na změnu – pokud borůvka neplodila podle vašich představ, zkuste ji přesadit na víc slunné místo.

Pokud jste borůvku vysadili nedávno, ale stejně letos neplodí – rozhlédněte se. Nevyrostl nějaký strom nebo keř poblíž, který nyní borůvku zastiňuje a ona tak nemá dostatek světla pro růst? Také se podívejte, jestli nejsou poblíž nějaké květiny – borůvky jsou opravdu náročné na vláhu a výživu. Jakékoli květiny poblíž jim vláhu berou a borůvkám tak škodí.

zdroj: nkz.cz, boruvky.org