Kýchání je zcela neškodná reakce těla a slouží k čištění nosu. Když určitý podnět zasáhne receptory, které se nachází v nosní sliznici, tělo spustí reflex a kočka si kýchne. Oproti lidem, kteří mají 20 až 30 milionů čichových buněk, jich kočky mají 60 milionů.

Pokud si kočka kýchne jednou za čas, příčina je pravděpodobně neškodná a jen ji v nose něco polechtalo. Nejčastějšími příčinami kýchání u koček je styk s pokojovými spreji, parfémy a čisticími prostředky nebo suchý vzduch v místnosti a vířící se prach.

Co když ale kýchání nepřestává?

Pokud kýchání není jen příležitostné nebo se objeví i jiné příznaky, příčina obvykle není tak neškodná. Následující nemoci mohou být možnými příčinami kýchání kočky:

1. Kočičí rýma

Jedná se o celý komplex virů a bakterií, které vyvolávají tzv. kočičí rýmu. V závislosti na patogenu se u kočky projevují další příznaky, jako je zhoršený celkový stav, horečka, zánět očí, a dokonce bronchitida a zápal plic.

2. Nachlazení

Kočky se mohou nachladit, zejména při nízkých teplotách. Na rozdíl od kočičí rýmy se však lehké nachlazení obvykle vyléčí samo.

3. Alergie

Stejně jako lidé i některé kočky trpí alergiemi. V tomto případě imunitní systém reaguje nadměrně na podněty z prostředí, které jsou ve skutečnosti neškodné, například prach nebo pyl.

4. Cizí tělesa

Do nosních dírek koček se ráda dostávají zejména pevná stébla trávy. Trvalé podráždění nosní sliznice způsobuje, že kočka často kýchá.

5. Zubní onemocnění

Zubní onemocnění může způsobit kýchání u koček zejména při kořenových infekcích. Bakterie se z dutiny ústní může dostat až do nosního sinu, kde následně vznikne zánět a dochází ke kýchání.

Zdroj: Youtube

Kdy navštívit veterináře

Občasné kýchání není u koček důvodem k obavám. Pokud však kočka kýchá opakovaně po delší dobu a vykazuje i další příznaky nemoci, je velmi vhodné navštívit veterináře. Může to být horečka, nechutenství, úbytek hmotnosti, výtok z očí či nosu, ztížené dýchání nebo chrčivé zvuky při dýchání.

Zdroj: petamour.cz, fera24.cz