Lití olova mělo jednoduchý důvod – předpovídání budoucnosti. Tento zvyk je dnes v mnoha zemích zapomenutý nebo zcela zaniklý. Pojďme si ho připomenout.

Olovo lili i jinde

Nejenom u nás – ale například i ve Velké Británii se v minulosti používalo olovo k předpovídání budoucnosti. Postup byl jednoduchý, plamenem se roztavilo olovo a nalilo se do mísy s vodou. Okamžitě vychladlo. Pak už ho stačilo jen vytáhnout a přečíst budoucnost. No ale jak?

Nejznámější lití olova v Čechách :-)

Zdroj: Youtube

Různé tvary, různé významy. Často se v miskách objevila různá zvířata nebo srdce, hvězdy, kříže. Každý tvar měl svůj význam a byl interpretován dle jasných pravidel. Tyto významy můžete dohledat na internetu nebo ve všelijakých snářích. Hvězda byla tradičně chápána jako předzvěst dobrých zpráv nebo štěstí, zatímco kříž představoval znamení smutku nebo ztráty.

Jak tato tradice vznikla?

Jedná se o opravdu starý zvyk a je těžké dohledat jeho přesné kořeny. Objevil se ve starověkém Řecku a Římě a později se rozšířil do mnoha dalších zemí, včetně již zmíněné Velké Británie. Původně byl tento zvyk spojen s kouzly a magií, později se rozšířil jako zábavná aktivita mezi veřejnost. Tak co? Zařadíte ho letos na vánoční program i vy?

Zdroj: wikipedia.cz, ireceptar.cz