Pokud chcete, aby vaše hortenzie byly bohatě obsypané květy, vysaďte je někam, kde si ráno užijí slunce a odpoledne stín. Silné večerní slunce jejich květy spálí a nedostatek světla zas nepodpoří růst. Zkuste najít místo, kde budou mít obojí.

Odvodněná půda bohatá na živiny

To je to, co hortenzie milují. Těžké půdy, jílové půdy, nic takového. Tam hortenzie pokvetou jen stěží. Tento nedostatek se ale dá zachránit tak, že před výsadbou promícháte půdu s rašelinou a pískem. Když už ale rostlina roste, vyvarujte se hnojení. Bohatě postačí jedno hnojení na jaře a druhé v polovině července, když už rostliny kvetou.

S tím souvisí i zalévání. Vyvarujte se přelévání. Před zaléváním zabořte prst do hlíny vedle kořenů. Pokud je suchá, zalejte keř. Pokud není suchá, se zaléváním vyčkejte. Také je důležité vědět, že mladé, čerstvě pěstované rostliny je potřeba zalévat častěji, asi tak jednou za dva dny. Starší pak už jednou týdně.

Jak je prořezávat?

Na jaře nebo v brzkém létu. Ideální termín je mezi polovinou května a polovinou června. Rozhodně tuto činnost neprovádějte na podzim. V té době rostlina nasazuje pupeny pro následující rok a o ty přijít nechcete.

www.ireceptar.cz