Pro mnoho majitelů psů může být zvláštní, když vidí svého čtyřnohého přítele žrát trávu. Zatímco někteří psi to dělají pravidelně, jiní zase nikdy nebo zcela výjimečně. Existuje mnoho teorií, které se snaží vysvětlit, proč psi trávu žerou.

Rozumíte vašemu mazlíčkovi dokonale? Podívejte se na video a dozvíte se plno novinek:

Zdroj: Youtube

Nejčastější důvody, proč si váš pes pochutnává na trávě

Jedním z nejčastějších důvodů, proč psi trávu žerou, je zdravotní problém. Podle Pupíky.cz se pes může snažit vyvolat zvracení, když mu je špatně a bolí ho žaludek. Rychlým hltáním dlouhých stébel trávy se pes šimrá na patře a snaží se tak zbavit dráždivého obsahu žaludku. Pokud se pes po vyzvracení cítí lépe a chová se normálně, není třeba se obávat.

Dalším důvodem může být přítomnost překážky v trávicím traktu. Když pes polyká dlouhá stébla trávy, mohou mu pomoci vyprázdnit trávicí trakt a zbavit se tak toho, co ho trápí. Někteří vědci dokonce tvrdí, že toto chování může být pradávným instinktem psů na čištění žaludku od parazitů.

Nicméně, ani vědci si nejsou zcela jistí, co je přesný důvod, kvůli kterému psi trávu žerou. Podle rozsáhlé studie vědců z Kalifornské univerzity v roce 2008 pojídalo trávu až 79 % psů účastnících se výzkumu, ale pouze 8 % z nich se po pozření doopravdy vyzvracelo. Proto se zdá, že čištění žaludku není hlavním důvodem pro to, proč psi trávu žerou.

Jaký může být závěr? Když pes žere trávu, není to nutně důvod k obavám, pokud se po pozření necítí špatně a chová se normálně. Pokud však pes začne mít jiné zdravotní problémy, jako například průjem, zvracení nebo ztrátu chuti k jídlu, je vždy nejlepší konzultovat to s veterinářem.

Zdroj: pupiky.cz, krmimkvalitne.cz