Kedlubny jsou často považovány za úplně obyčejnou zeleninu, ale ve skutečnosti v sobě skrývají mnoho zdraví prospěšných látek. Vznikly šlechtěním původně plané brukve zelné a do jejich historie se zapsali také Čechoslováci, kteří v 70. letech minulého století vypěstovali odrůdu zvanou Gigant, jejíž plody mohou dosahovat váhy až 5 kg! Nejčastěji konzumujeme kedlubny čerstvé, protože báječně křupou a mají šťavnatou a osvěžující chuť, ale i po tepelné úpravě jsou velmi lahodné.

Jak kedlubny pěstovat?

Aby se kedlubnám dobře dařilo, je třeba jim poskytnout správnou zeminu. Půda musí být dobře zpracovaná, s přidaným vyzrálým humusem, aby měla dostatek živin pro výživu plodu. Rozhodně nepřidáváme čerstvý hnůj, neboť ten kedlubny nesnášejí. Sazeničky sázíme na záhonek pouze tak hluboko, jak byly v předpěstovacích nádobkách, nebo v pařeništi, nikoli hlouběji, protože jinak by začaly tvořit velmi deformované bulvy. Po výsadbě zakryjeme sazeničky netkanou textilií, která je chrání jednak před útokem nežádoucího hmyzu, jako je bělásek zelný a zejména jeho housenky, jednak pomůže rostlinky ochránit před teplotními výkyvy, které zejména v dubnu nastávají.

U kedluben je velmi důležité dbát na zálivku. Ta musí být pravidelná, protože výkyvy v příjmu vody způsobují to, že bulvy často praskají. Existují sice odrůdy, jež jsou proti praskání odolné, nicméně přesto doporučujeme si pravidelnost zálivky hlídat. Je třeba také, aby zálivka byla dostatečná, aby nedocházelo k dřevnatění bulv, které pak ztrácejí svou lahodnou a křupavou chuť.

Pro krásně velké bulvy je také nezbytné dodržovat mezi jednotlivými sazenicemi dostatečné rozestupy. Obecně platí, že sadba by měla být ve sponu 25x25 cm u raných odrůd, jež se sklízejí menší, a 40x30 cm u pozdních odrůd.

Kdy kedlubny sklízíme?

Vegetační doba raných odrůd a odrůd určených pro rychlení je zhruba 80-82 dní, u letních odrůd se pohybuje mezi 85-90 dny a u pozdních odrůd můžeme počítat až se 105 dny. Rané odrůdy obou barev sklízíme tehdy, dosahují-li bulvy průměru kolem pěti centimetrů, protože při větším vzrůstu ztrácejí křehkost a šťavnatost. K těmto odrůdám patří například modrý Ballot F1, z bílých pak nejoblíbenější Luna, Korfu F1 nebo Kref F1.

Proč jsou kedlubny prospěšné pro naše zdraví?

Tato zelenina obsahuje velké množství vitaminu C, minerálních látek, především draslíku, který napomáhá udržovat krevní tlak v rovnováze, dále jsou bohatým zdrojem vlákniny, a to v její rozpustné i nerozpustné formě, která je velmi prospěšná pro trávicí systém těla a také napomáhá vylučování škodlivých karcinogenních látek z těla. Velké množství vitaminu E obsaženého v kedlubnách má pozitivní účinky na pokožku a vlasové kořínky. Doporučuje se konzumovat kedlubny alespoň 4x týdně, a to čerstvé či tepelně upravené.

Gratinované (zapečené) kedlubny se sýrem

Co budeme potřebovat?

4 brambory, 2 střední nebo 1 velkou kedlubnu, 100 g strouhaného sýra (ideálně ementál nebo gouda, může být však mix, kde přidáte parmezán nebo trochu řeckého sýra), sůl, pepř, drcený kmín, oregano a tymián, 1 zakysanou smetanu, 2 celá vejce, trochu česneku nebo medvědího česneku, trochu vývaru

Jak postupovat?

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na centimetrové plátky. Kedlubnu oloupeme a rovněž nakrájíme na centimetrové plátky, pak je spaříme asi 5 minut nad párou.

Smícháme zakysanou smetanu s vejci, solí, pepřem a kořením a nadrobno nasekaným česnekem.

Menší pekáček vymažeme máslem a vrstvíme do něj brambory, které trochu osolíme, posypeme polovinou sýra, na ně navrstvíme kedlubny, které opět trochu osolíme, a vše zalijeme omáčkou. Navrch nasypeme zbylý sýr.

Pečeme v troubě rozehřáté na 180 stupňů přibližně 20 minut. Ideální je konzumovat je ještě teplé, ale i zchladlé chutnají velmi dobře.