Proč se prádlo škrobí? Důvodů je hned několik. Můžete ho použít k odstranění již vzniklých skvrn. A to i těch těžko pratelných, jako jsou skvrny od krve, vína nebo třeba červené řepy. Škrob naneste na skvrnu a čekejte. Jakmile zaschne, vložte prádlo do pračky a perte tak, jak jste zvyklí. Špína zmizí.

Jak škrob použít?

Nejlepší je pravidelné škrobení na konci pracího programu. Prádlo pak zůstane déle čísté. Špína po něm v podstatě steče sama dolů. Škrob navíc prádlu dodá pevnost i pružnost. Takto můžete škrobit v podstatě vše - povlečení, ubrusy, košile. Neškrobte nic, co má sát vlhkost, škrob tomu zabrání. Řeč je o ručnících a podobně.

Tekutý škrob se dá zakoupit, ale můžete si ho i sami uvařit. Rozmíchejte vrchovatou polévkovou lžíci bramborového škrobu ve 250 ml studené vody. Do druhého hrnce dejte 750 ml vody a začněte ohřívat. Když se bude vařit, pomalu do ní vlévejte rozmíchaný škrob z druhé nádobky. Jakmile se vytvoří bublinky, vařte ještě dvě minuty. Poté stáhněte z plotny, přeceďte a máte hotovo.

Škrob prádlo nabělí, ochrání i posílí

Máte pocit, že je vaše prádlo zašedlé? Zářivá bělost je pryč? I s tímto dokáže škrob pomoci. Může se zdát, že v dnešní době je lepší použít aviváž nebo bělidlo, ne vždy to tak ale je. Škrob může také pomoci udržet tvar oděvu. Což se hodí zejména u těch s plisé nebo volánky. Škrob totiž zabraňuje, aby se látka při praní nebo žehlení roztáhla. Obecně škrob zvyšuje odolnost látky, nemusíte se tedy bát, že se poškodí.

Dřív se škrob používal na spodničky nebo kroje, podívejte se, jaká to byla věda:

Zdroj: Youtube

Zdroj: https://coopclub.cz