Vsaďte na bezpečnost a efektivitu a sáhněte po desce indukční. Ta již dávno není cenově nedostupná a důvody k jejímu pořízení jsou pádné.

Autor: archiv Indukční varná deska je energeticky efektivní díky své schopnosti využít 90 % vynaložené energie, zatímco u plynového sporáku dochází k 50% ztrátě a u sklokeramické desky je ztráta 40 %. Tento poměr je dán tím, že indukční deska zahřívá pouze dno nádoby a nedochází k úniku tepla do okolí. Díky tomu je ohřev také mnohem rychlejší. Zatímco na plynu by se 2 litry vody vařily 9 minut a na běžné sklokeramické desce 8 minut, indukce je zvládne uvařit za 5 minut. Například funkce Jet Start zabezpečí rychlé dosažení bodu varu tím, že při maximálním výkonu zahřeje plotnu za 8 minut na 630 °C.

Srovnání jednotlivých typů desek

Druh deskyIndukčníSklokeramickáPlynová
energetická efektivnost90%60%50%
doba vaření (2 litry vody)5 minut8 minut9 minut
doba chladnutí (1 litr vody 60 °C) 6 minut25 minut14 minut

      Princip indukčního vaření spočívá v tom, že mezi feromagnetickým dnem nádoby položené na povrchu a měděnou cívkou umístěnou pod plotnou vzniká elektromagnetické pole. Nepřetržitě zahřívá dno nádoby podle stupně nastaveného Autor: archiv výkonu. Po vypnutí pak dochází k velmi rychlému chladnutí. Test s 1 litrem vody uvařené na 60 °C ukázal, že zatímco sklokeramická deska chladne 25 minut a plynová 14, indukci stačí pouhých 6 minut. V průběhu vaření tak odpadá nebezpečí popálení a majitel se nemusí bát ani případného požáru, který by mohl hrozit při manipulaci s otevřeným ohněm.

Výhodou indukční varné desky je také její schopnost reagovat velmi rychle. Pokud výkon snížíte či zvýšíte, změnu pocítíte okamžitě. S indukcí je možné regulovat teplotu s přesností téměř na 1 °C.

K základnímu vybavení indukčních desek patří dotykové ovládání a bezpečnostní prvky, které jsou nepostradatelné nejen pro rodiny s malými dětmi. Signalizace zbytkového tepla svítí, pokud je spotřebič stále ještě nahřátý na více než 60 °C a kuchaři by mohlo hrozit popálení. Stejně tak oceníte dětskou pojistku, která znemožní použití funkcí. Pro Autor: archiv pohodlné vaření slouží časovač, díky kterému je možné nastavit délku vaření, což oceníte třeba při vaření vajec, těstovin či knedlíků.

Design indukčních desek je podobný deskám sklokeramickým, jedná se o designové tvary a je na majiteli, zda dá přednost varné desce se zkosenými hranami, či s kovovým rámem. Stejně jako desky sklokeramické jsou i desky indukční velmi snadno čistitelné a jejich údržba je bezproblémová.

Velikost desky závisí na počtu osob v domácnosti a nabídka je obdobná jako u ostatních desek. Volit můžete mezi čtyř-, tří- a dvouplotýnkovou podobou. V nabídce jsou také hybridní podoby desek, které v sobě zahrnují jak indukci, tak sklokeramickou desku.

Autor: archiv Za jistou nevýhodu indukčního vaření je považována nutnost používat speciální nádobí k tomu určené. Obecně řečeno, potřebujeme nádoby s obsahem železa na dně, tedy feromagnetické. Pro běžné vaření si vystačíte se třemi základními hrnci pohybujícími se v řádech stovek korun a praktickou pánví. Nemusí se tedy jednat o zásadní nákup nového vybavení, které by mělo ohrozit vaši peněženku. Další často zmiňovanou nevýhodou je pořizovací cena výrobku. Vzhledem k tomu, že indukce si již v našich kuchyních našla své místo, se nemusíte bát, že by vás pořízení indukční varné desky zruinovalo. Indukční desky jsou v prodeji cca od 12.000 Kč. 

-td-Foto: Whirlpool