Prodej nových domů ve Spojených státech se v červnu snížil o 0,8 procenta. Pokles byl ale mírnější, než se očekávalo, protože nízké úrokové sazby u hypoték udržely zájem kupců.

Ministerstvo obchodu oznámilo, že prodej nových domů v červnu klesl v přepočtu na celý rok na 1,326 milionu z rekordních 1,337 milionu v předchozím měsíci. Analytici přitom podle průzkumu agentury Reuters počítali s propadem až na 1,28 milionu.

Zásoba nových domů na trhu, která se vyjadřuje počtem měsíců do jejího vyčerpání při nynějším tempu prodeje, zůstala v červnu proti předchozímu měsíci beze změny na rekordním minimu 3,4 měsíce.

Prodej starších domů se v červnu podle pondělní zprávy Národního sdružení realitních kanceláří zvýšil o 2,1 procenta na rekordních 6,95 milionu z 6,81 milionu v předchozím měsíci. Překonal tak očekávání analytiků, kteří počítali s poklesem na 6,67 milionu.

Poptávku po domech podporuje očekávaný nárůst úrokových sazeb v důsledku posilující ekonomiky. Úrokové sazby u hypoték se od začátku letošního roku pohybují nedaleko historických minim, napsala agentura Reuters. -čtk-