Vůbec nejvíc mě pobavila zpráva, kterou musel vypracovat náš projektant o tom, jak byl dům postaven. Protože původní projekt byl z roku 2002, projektant už nežije a my dům koupili rozestavěný, že? Nevadí, zaplatíme, dostaneme další modré desky ve trojím vyhotovení a přidáme na kopičku desek, které se potom odnesou na stavební úřad, jestli by nebyli tak hodní a nevydali nám to číslo popisné s povolením doživotně užívat naši krásnou stavbu.

Ale to není vůbec důležité, důležité věci se dějí mezi námi. Tak například starší syn Filip začal chodit do tanečních, má svůj první pořádný oblek, střídá tatínkovy kravaty, leští si boty, a pak tančí. A já se dmu pýchou nad tím, jak mu to sluší, jak mu to jde, jak se umí pěkně chovat, prostě hrdá matka se vším všudy. Mladší syn prý to půjde s námi omrknout. Mám pocit, že si zmapuje, jestli mu to za těch 10 let, až na něj přijde řada, bude stát za to. On je totiž úplně jiný než náš prvorozený. Náš malý Willie odmítá spolupracovat například na logopedii, ve školce zmlátí spolužáka kšiltovkou, pak že se učit nebude, do školy chodit nebude, pracovat nebude, bude u nás doma na Mlakách a já ho budu krmit, nosit mu jídlo a basta. Kdepak, já mu vždy odpovím, že půjde do světa, ten ho všemu naučí. To už se mu nelíbí vůbec. Tak snad dostane rozum, než za rok vezme tašku na záda a půjde do první třídy.

Dnes započne realizace projektu hromosvod. Pak už bychom měli mít vše, co po nás úředník ze stavebního odboru chtěl, a budeme kolaudovat. Snad. VŠECHNY PŘEDCHOZÍ DÍLY, KTERÉ SE VĚNUJÍ REKONSTRUKCI PŘED NASTĚHOVÁNÍM, NAJDETE ZDE Na terase popraskala izolace, stekla pěkně po kamenném soklu dolů a vytvořila lepkavý povrch. Když se na to přišel podívat stavbyvedoucí, vrtěl nevěřícně hlavou. Ale opravit se to bude muset, abychom na to mohli dát nějaký povrch vzhledově i funkčně pěkný a na jaře si začít dělat snídaně na terase.

Paní Lenka mi poslala další krásné vizualizace zahrady, vůbec si nedovedu představit, že bychom to opravdu takto jednou měli. Já jsem si dala za cíl, než začne sněžit, udělat habry. To znamená, že upravím celý čtyřicetimetrový habrový plot tak, aby neustále neprorůstaly bodláky a přeslička skrz mulčovací kůru. Prostě tam dám buď fólii, nebo noviny a pak teprve kůru. Protože není čas pořád chodit po zahradě a všude plít. Stačila mi teď likvidace zeleniny na záhonku (zplesnivěly mi rajčata, a i listy dýně a cukety měly takový nádech). Já bych ale ještě ráda sklízela, to mě tolik baví! Ještě to vypadá na pár pěkných dýní Hokkaidó i cuketek, pak zavřeme krám a zase na jaře. Ale přišel mi časopis a tam píšou, že podzim je důležitý pro naplánování zahrady. Tak uvidím, jestli mi na to stačí síly.

Krajina je zamlžená, začíná být ráno opravdu zima. Řeknu vám, u nás je na podzim tak krásně a lidé stále dobří.