A protože měla princezna i malou sestřičku, chtěla tam mít místo pro obě, i když bude mít každá komnatu svoji. Zatím totiž nejvíc času tráví společně.

Pokojíček je podkrovní, jednu stěnu má šikmou. Je krásně světlý, protože v čele jsou dvě okna, a v šikmině ještě jedno střešní. Je dostatečně prostorný, takže nebude problém umístit tam vše, co bude malá princezna potřebovat.

Protože má ráda barvy, snažila jsem se ho udělat hodně barevný, ale zároveň příjemný a světlý. Dalším požadavkem byly motivy papoušků. Jelikož se vkus a záliby u dětí hodně často mění, snažila jsem se dát motivy tam, kde se velice snadno vymění za jiné - na bytový textil. Papoušci jsou na závěsech a ložním prádle a na sedacích pytlích. Našla jsem také krásný kusový koberec s motivem ptáčků.

Základní barvou v pokoji je růžová. Nábytek je všechen v dekoru světlého dřeva, s dvířky a čílky v některé z použitých barev. Když jsem navrhovala úložnou skříň pod šikmou stěnu, zdálo se mi nejlepší složit ji z menších čtvercových skříněk, které můžou dobře kopírovat zešikmení stěny. A pak mne napadlo, udělat dvířka různě zbarvená - zkrátka mi z toho vyšel Tetris.

Postel je už v klasickém velkém rozměru 200 x 90 cm, má úložný prostor na peřiny, nebo třeba hračky. Vedle postele je z jedné strany komoda se zásuvkami, z druhé noční stolek. Když je dostatek úložných prostor, pokoj se dá dobře udržovat uklizený.

Na protější stěně je vestavěná skříň až do stropu, kde je místo na zavěšení oblečení i zásuvky a police na prádlo. Vedle skříně je psací stůl a z druhé strany knihovna. Ta může zatím sloužit na ukládání hraček.

Důležité je dostatečné osvětlení, takže kromě velkého stropního svítidla je ještě lampička na nočním stolku a samozřejmě na psacím stole.

Pokoj je zařízený tak, aby vyhovoval potřebám jak menšího dítěte, které potřebuje hlavně místo na hraní, tak později studenta. Stačí vyměnit barvy a pokoj může sloužit i větší slečně.

Obrázky a text: Petra Kolaříková, www.design-domova.cz