Pro děti je jejich pokoj jídelnou, obývacím pokojem, pracovnou či hernou a ložnicí v jednom. Často sem chodí také jejich kamarádi. Nutné je do této místnosti včlenit i úložné prostory na knihy, učení, oblečení i hračky. Pokoj musí být proto zařízen tak, aby plnil všechny tyto funkce, a současně se v něm dítě cítilo dobře.

Při zařizování pokoje předškoláka je dobré konzultovat vše s dítětem a v rámci možností mu vycházet vstříc. Dětský pokoj je jakýmsi výsostným územím, ovšem ono za něj nese také určitou zodpovědnost z hlediska úklidu a zacházení s vybavením, stále je i součástí celého bytu.

Pokud pořizujeme nové vybavení, měli bychom v první řadě dbát na zdravotní nezávadnost a kvalitu nábytku. Do výčtu nezbytností patří již kromě větší postele a šatní skříně také psací stůl, dobrá a pohodlná židle, větší knihovna a odkládací plocha na potřeby do školy. V blízkosti psacího stolu by měla být nástěnka na vzkazy a aktuální úkoly. Stále je třeba také dostatek úložného prostoru na hračky a volná plocha na podlaze, a to nejen na hraní, ale také na čtení, učení a podobně. Nezabráníme ani tomu, aby pro tyto účely nebyla postupně stále více využívána i postel, s přibývajícím věkem sem dítě přesune i studijní aktivity, zvláště s využitím počítače. Postel by proto měla mít nejen kvalitní rošt a matraci, odpovídající věku dítěte, ale také buď úložný prostor na lůžkoviny a pratelný potah matrace či přehoz nebo v chladnějším období teplou deku, případně je možné nechávat lůžkoviny na posteli a opět je přikrýt přehozem či dekou. Tento způsob se doporučuje pro lepší větrání lůžkovin.

Důležité je ukládání

Úložný prostor by měl být velký, přehledný a současně takový, aby uklízení bylo co nejjednodušší. V tomto pokoji je jedna velká skříň na ukládání oblečení, zatím ji dítě nemá plnou, ale ještě několik let mu i s přibývajícím oblečením bude stačit. Vedle skříně je otevřená knihovnička, v její spodní části jsou uloženy koše na hračky, které, až hraček nebude již tolik, bude možné postupně využít pro jiné účely.

Větší koše na hračky jsou také vedle postele. Aby se do nich neprášilo, je možné je zakrýt vypínacím potahem. Vedle knihovničky je skříňka s dvířky, kam je možné ukládat věci, které vypadají v otevřených policích neuspořádaně. Psací stůl je pod oknem dobře osvětlen denním světlem, důležitá je také kvalitní lampa. Jestliže je dítě levák, bude lampa na pravé straně. Stůl má zásuvky na sešity a učebnice a deska je dostatečně prostorná pro psaní úkolů a může zde být později také počítač.

Nízká skříňka vedle stolu má jednu mělkou zásuvku na výtvarné potřeby a další věci pro volný čas. Vše je tak po ruce a dobře přístupné. Je třeba ponechat dostatek místa mezi skříňkou a stolem. Na skříňku si pak dítě může skládat oblečení, které nosí do školy i doma, ukládá sem školní tašku. Je důležité je naučit, že každá věc má své místo a následně dohlížet, aby dodržovalo úklid. Tak si do budoucna do určité míry pěstuje návyk průběžně uklízet, i když se v pubertě může někdy zdát, že vše zapomnělo.

Barvy a materiály

Důležitými aspekty v dětském pokoji jsou barvy, snadné udržování pořádku a úklid. Pokud jde o barevnost, v tomto návrhu jsou dvě varianty – „pro dívky“ a „pro kluky“. Obecně se doporučují pastelové, tedy nepříliš výrazné barvy, záleží však i na dítěti, jaké odstíny si zvolí. A jestliže nevyžaduje černou na všech stěnách i stropu, pak je možné vyjít mu vstříc.

Pastelových barev se nemusíme držet striktně, naopak v příliš velkém množství mohou působit až mdle, je tedy nezbytné dodat pro oživení nějaký kontrast. Barevných tónů obecně by nemělo být mnoho, a jestliže použijeme výrazný, sytý odstín, je nutné ho vyvážit nějakým méně okázalým. V tomto případě sytě červenou zjemňuje nejen žlutá potahová látka, ale také koberec a stěny v tlumených barvách. Pro chlapecký pokoj je zvolena zelená barva, kterou opět dobře doplňuje žlutá, celek „uzemňuje“ teplá hnědá na podlaze. Třetí variantu s žaluziemi na oknech a dřevěnou podlahou si možná nejčastěji vyberou rodiče alergiků, neboť se zde snáze uklízí. Ovšem v případě žaluzií je třeba myslet na to, že i jejich lamely je nutné čas od času pečlivě vyčistit, a je na zvážení, zda je lepší zvolit nějakou hladkou, snadno pratelnou dekorační látku, či tyto žaluzie. Kontrastem v chladnějším odstínu jsou ve všech případech polštáře na posteli a na zemi, rozhodně se nebojíme netradičních vzorů.

Text a foto: Dana D. DaňkováVšechny návrhy v tomto článku pocházejí z programu TurboFLOORPLAN Dům & Interiér & Zahrada Pro CZ