Fígl je v tom, jak a čím dřez čistíte. Se správnou péčí vám vydrží o něco déle a můžete mu navrátit lesk i po letech. Nepotřebujete nic speciálního, stačí využít to, co už máte doma.

Správné nástroje a méně chemie

S kartáčem, drátěnkou ani hrubou stranou houbičky na nádobí na dřez nechoďte. I když nerez patří k odolným materiálům, může se jeho povrch snadno poškrábat. Raději použijte měkký hadřík či houbu.

I když je v dřezu zažraná špína, nečistoty i bakterie, s chemií to nepřehánějte. Vyvarujte se dezinfekčních a bělicích přípravků, lešticích past a tekutých písků. Dobrou službu vám neprokáže ani mycí prostředek na nádobí. Dřez po něm zůstane plný šmouh.

Chybu tak neuděláte, pokud použijete speciální čističe na nerez, které na něm navíc zanechají ochranný film před zaschlými kapkami vody.

Čistění po domácku

Nerez snadno vyčistíte i tím, co máte doma – přírodně. S mastnotou si poradí ocet a jedlá soda. Můžete je použít samostatně nebo je spojit. Díky tomu vyčistíte zažranější špínu i na hůře dostupných místech (například u odtoku nebo kolem kuchyňské baterie).

Hodit se vám může také citron a citronová šťáva. Tato přírodní kyselina nerez krásně vyčistí a vyleští. Stačí ho nakapat nebo rovnou rozkrojit a potřít jím povrch.

A máte doma nejspíš i čisticí prostředek, který byste nejspíš nečekali – brambory. Bramborový škrob zbaví povrch nečistot, proto se je nebojte loupat přímo do nerezového dřezu. Je to rychlé, jednoduché a bez chemie.

Ať už použijete jakýkoli z vybraných prostředků, nezapomeňte dřez důkladně opláchnout a vytřít do sucha.

Zdroj: sanitino.cz, bydleni.instory.cz