Je čas promyslet detaily vánočního stolování. Kolik příbuzenstva na svátky pozveme, zda nám budou stačit a židle? Vejdeme se ke stolu? Vytáhneme ten nejlepší servis? A co květiny a osvětlení?

Začněme stolem. Nejslavnostnější, ale také nejnáročnější na místo je kulatý stůl – kolem něj musíme mít poměrně dost volného prostoru. Praktický je vždy stůl rozkládací, nejvíce místa ušetří stůl obdélníkový, se kterým se vejdeme i do užší místnosti. U kulatého stolu roztaženého do elipsy naopak vždy zůstane šíře původního průměru. Nemáme-li stůl pro všechny pozvané osoby, ale prostoru je dost, postavíme jednoduše vedle sebe dva stejně vysoké; vytvořit z nich můžeme také L nebo T. Budeme si ovšem potom muset trochu více pohrát s aranžováním ubrusů, které budou muset být také dva nebo tři. Sjednocujícím prvkem, maskujícím spoje ubrusů, může být na ubrus volně položená velmi široká stuha, na kterou v pravidelných intervalech třeba připevníme mašle nebo jedlové větvičky.

Židle ani u slavnostní tabule nemusejí být nutně všechny stejné. A nakonec také kvůli početnosti strávníků často ani nebývají. Ale to nevadí - naruší to jenom nepatrně dojem, a to jenom tu chvilku, kdy jdeme ke stolu. Potom to už u slavnostně nazdobené, nasvícené a prostřené tabule nebudeme vůbec vnímat.

Když ve společnosti velmi široké rodiny a příbuzenstva stolují nejmenší děti, seženeme jim dětské vysoké židle, pokud to zvládneme. Chystáme-li uspořádat sváteční oběd pro přátele s dětmi jen o trochu více odrostlými, vybereme jim ze všech židlí, které v domě máme, ty nejvyšší, případně je opatříme pevnými polštáři nebo pěnovými podložkami. Někdy dětem můžeme nabídnout i bezpečné pracovní židle, výškově přizpůsobitelné (jenom zaaretujeme kolečka).

Pro seniory u stolu nachystáme co nejpohodlnější židle s dobrým opěrákem a opět dost vysokým sedákem. Tentokrát ani ne tak kvůli výšce postavy, ale z toho důvodu, aby se bezpečněji usedalo a vstávalo. I proto jsou nejvhodnější pro stolování starších a také méně pohyblivých lidi bytelná polokřesílka s područkami – někdy mohou být i otáčivá.

-ag-