Stoprocentní návod sice neexistuje, ale máme pro vás alespoň 5 základních tipů, jak si zájemce jednoduše a bez zbytečných výdajů prověřit. Ušetříte si tak spoustu starostí a pronájem pro vás bude příjemným přivýdělkem, nikoli noční můrou.

1) Pozor na dluhy a exekuce

Hned pro začátek doporučujeme vyloučit všechny dlužníky a lidi, proti kterým je vedena exekuce. Pro tyto účely u nás slouží zejména insolvenční rejstřík, kde najdete volně přístupné informace o probíhajících insolvenčních řízeních.

Dále to je například Centrální registr dlužníků nebo u podnikatelů Registr pohledávek. Pokud máte pochybnosti, můžete využít také evidence rizikovosti fyzických nebo právnických osob, které využívají i dat Policie ČR. Za výpisy z nich zaplatíte několik desítek až stovek korun.

Někteří pronajímatelé nahlížejí také do registru zájmového sdružení právnických osob – Solus.

A jak zjistit exekuci? Stačí nahlédnout do Centrálního registru exekucí vedeného Exekutorskou komorou ČR, který je volně přístupný a zdarma. Výpis vám vyhotoví jen na základě rodného čísla prověřované osoby.

Počítejte ale s tím, že tam najdete opravdu jen právě probíhající exekuce, informace se zde nearchivují.

2) Má zájemce o pronájem dostatečný a stálý příjem?

Určitě se zajímejte i o to, kde potenciální nájemník pracuje a jestli je zaměstnaný nebo podniká. V českém prostředí to zatím není běžná praxe, ale klidně se inspirujte v zahraničí. Podle zákona máte právo znát i jeho úvazek a také pravidelnost příjmů.

Pokud nemá co skrývat, poskytne vám většinou informace sám. Je ale možné získat i částečný výpis z jeho bankovního účtu nebo si ho podle jména najít na internetu a na sociálních sítích. Profesní údaje najdete hlavně na LinkedIn.

3) Zjistěte si reference a důvod hledání pronájmu

K nezaplacení jsou reference od předchozích pronajímatelů a hodně vám může napovědět také důvod, proč zájemce hledá nový pronájem. Ten, kdo nemá tajnosti, vám zpravidla bez problému poskytne kontakt na majitele předešlé nemovitosti a sdělí důvody stěhování. Když už kontakt získáte, určitě není na škodu se zeptat i na to, jak probíhalo ukončení smlouvy a zda se všechno obešlo bez konfliktů.

Předem byste se také měli domluvit na kouření a pobytu domácích mazlíčků v bytě, jde totiž o dva hlavní důvody neshod mezi pronajímateli a nájemci. Ani jedno není možné nájemci podle zákona zakázat, bude tedy záležet na vaší individuální domluvě.

4) Vyšší kaucí nic nezkazíte

V současné době většina pronajímatelů požaduje vratnou kauci ve výši 2 až 3 nájmů, ale pokud máte hodně zájemců, můžete částku samozřejmě navýšit. Vždyť byt nebo dům dnes opravdu není levnou záležitostí. Jen podle zákona nesmí částka přesáhnout šestinásobek jednoho nájmu.

Jestliže zájemce skutečně o váš byt nebo dům stojí, nebude se zdráhat zaplatit víc, protože po ukončení pronájmu vše dostane zpět. Pokud tedy nebude nutné využít finance k opravám vzniklých škod nebo vyrovnání případných dluhů.

Naopak lidé, kteří jsou zadlužení nebo se nacházejí v tíživé finanční situaci, se vám nejspíš už neozvou.

5) Kdy raději nechat výběr na odbornících?

Potenciálního nájemníka samozřejmě nemusíte vybírat sami. Jestli si na to netroufnete nebo zkrátka nemáte čas, můžete využít odborníky.

Někteří realitní makléři se na tuto činnost přímo specializují. Sice vás to bude na začátku něco stát, ale ušetříte si čas a starosti a navíc získáte větší jistotu dlouhodobého a bezproblémového pronájmu.