Kdy prořezávat?

Okrasné keře se zastřihují podle toho, zda:

  • Kvetou na jaře (např. magnolie, dřišťál, líska, forzýtie) – ty se prořezávají hned po odkvětu.
  • Kvetou v létě (např. šeřík, mochna křovitá, tavolník) – zastřihují se v zimě.
  • Jsou stálezelené anebo jehličnany (cesmína, ptačí zob, rododendron, bobkovišeň). Ty zbavte pouze nemocných a odumřelých větví bez pupenu.
  • U ovocných stromů záleží na odrůdě, každá vyžaduje specifickou péči. Podobně je to s prořezáváním rybízu a angreštu, které plodí na dvouletém dřevě, což znamená ořezávat jen starší větve.

Zahradní nářadí pro řez dřevin musí být kvalitní a ostré. Nikdy větve neolamujte.


Kdy s prořízkou raději počkat?

  • Když stromy a keře pučí, kvetou, začínají růst plody.
  • Koncem léta, kdy je vzduch plný výtrusu z různých plísní, které mohou proniknout do zraněných míst.
  • V tuhé zimě, protože mráz může stromy a keře poškodit.
  • U slabých, tenkých, skloněných dřevin s nápadně protáhlými výhony, které svědčí, že rostlina není zdravá a řez ji neoživí.

Obecně platí: optimální čas pro prořezávání je období vegetačního klidu, tj. obvykle prosinec - březen za předpokladu, že teplota neklesá pod –5 °C.

Zahradní nářadí aneb Čím na co?

Ruční nástroje

  • Na slabé větvičky: zahradnické nože nebo nůžky. Dejte pozor, abyste větvičku nedrtili, ale provedli přímý řez.
  • Na staré větve: nůžky se srpovitou čelistí, které umožňují tzv. klouzavý střih.
  • Na silnější větve: pákové nebo tzv. převodové nůžky s otočnou spodní rukojetí.
  • Na silné větve: pilky a pily s listy se zuby šetrnými k živému dřevu.
  • Pro suché a tvrdé dřevo: jednočepelové nůžky.
  • Pro stříhání těsně u větve: dvoučepelové nůžky nebo s chráničem prstů.
  • Pro práci ve výšce: nůžky teleskopické a prodlužovací, které dosáhnou až do 5 metrů.
  • Pro živé ploty: obouruční nůžky, motorizované nůžky (benzínové, elektrické a akumulátorové, které slučují výhody benzínových a elektrických).

Motorové nářadí

Pily: Při výběru se musí vzít v úvahu jejich výkon, efektivita, bezpečnost, hmotnost, ergonomie a odolnost. V nabídce jsou motorové pily akumulátorové, elektrické a benzínové, které se obecně dělí do výkonnostních kategorií:

  • Hobby pily: pro menší zahrady, nařezání větví zahradních stromů, dřeva ke grilu, menšího množství palivového dřeva ke krbu. Stačí pila s lištou o délce do 16“ (cca 40 cm) a řetězem s roztečí 3/8“.
  • Farmářské pily – na vetší množství dřeva (např. na zimu) je třeba kvalitní pila s lištou délky do 18“ (cca 45 cm) a řetězem 0,325“, min. výkon 2,0 kW a vyšší.
  • Elektrické řetězové pily (dají se používat v uzavřených prostorách), jsou vetšinou vybavené řezacími lištami délky 13“ (cca 33 cm) až 15“ (38 cm).
  • Profesionální pily k údržbě lesů.


Drtiče, štepkovače:

uživatelsky komfortnější jsou drtiče a štepkovače s integrovaným průhledným boxem, kam padá drť a štěpky.

  • Drtiče mají rychloběžné nože, které zpracují i čerstvé větve až o průměru 40–45 mm. Drobná drť se používá na kompost a mulčování. Protože se nože otáčejí rychle, je drtič hlučný a silně vibruje. Na co pozor: příkon má být vyšší než 2 kW. Větve netlačit do stroje silou, rotující nože by se mohly zahltit. Ujistěte se, že má drtič vyměnitelné nože, aby se po několika letech provozu nemusel kupovat nový stroj.
  • Štepkovače rozmělňují dřevo ozubeným kolem, které tlačí větve na kovovou desku. Štěpky jsou vetší a používají se k topení. Protože ozubené kolo rotuje pomaleji než nůž a samo vtahuje větve do soukolí, má stroj tišší provoz. Hůř zpracovává čerstvé větve; je lepší štěpkovat proschlé větve (1–2 týdny po prořezání). Na co pozor: zda má model zpětný chod bez vypínání (kdyby se větev zasekla mezi zuby), zda je přítlak ozubeného válce na opěrnou desku regulovatelný (ta se muže třením zbrousit).

Zdroj: časopis Dům&Zahrada, ireceptar.cz, abecedazahrady.cz