Únor je vhodný k tomu, abyste zastřihli vinnou révu – díky tomu bude mít vhodné podmínky pro násadu květenství, z něhož na podzim vyrostou hrozny. Zastřihávání vinné révy má svá pravidla, kterých je nutné se držet. Pravidelný prořez znamená kvalitnější úrodu v podobě hroznů s dostatečným množstvím cukru a nízkým obsahem kyselin.

Vhodné počasí je základ

Důležitou podmínkou pro prostřih vinné révy je ideální počasí, které bývá v únoru. Tento měsíc drží vinnou révu ve vegetativní fázi. Rostlina je připravena rašit, ale chladné počasí jí to neumožňuje. Pokud žijete v oblasti, kde se vinná réva pěstuje běžně, můžete s prostřihem začít po odeznění největších mrazů. V oblastech, které jsou méně příznivé, počkejte, až se teploty ustálí jen mírně pod bodem mrazu. Je to kolem –2 °C.

Vhodné počasí pro stříhání je bez srážek či mlhy. Důležitý je průhled, který zaručí ponechání výhonů, které jsou správně vyzrálé. Pokud nemá keř opadané všechny listy, bude se vám stříhat hůř. Řez ukončete předtím, než začne vytékat míza. To začíná při teplotách kolem 5 až 6 °C.

Jak stříhat vinnou révu?

Plodné odrůdy stříhejte na 3 až 4 výhony. Při řezu je viditelné, jestli je výhon živý (je zelený), nebo promrzlý (je hnědý). Takovýto výhon i s pupeny většinou nebyl na podzim dost vyzrálý, a proto nebyl připraven na zimu.

Každé místo na vinné révě je na mráz citlivé jinak. Pupeny na jednoletém dřevě promrzají při teplotách –15 °C. Pro řez si vybírejte očka, která na révě nechcete, tedy ta, z nichž nic nevyraší. Krátkým řezem zkracujte jednoleté dřevo na dvě až tři očka.

Dlouhým řezem zkracujte rovněž jednoleté dřevo s tím rozdílem, že ponecháte dlouhou část jednoletého výhonu, tomu se říká „tažeň“. U tohoto střihu musíte zohlednit druh vinné révy, kolik hroznů dokáže uživit a zároveň, zda udrží úrodu bez poškození. Většinou se u odrůd s velkými hrozny a velkými výnosy řežou na nízké zatížení 4 až 6 oček na m², u hroznů s průměrnými výnosy na 6 až 8 oček na m². U odrůd s menší produkcí hroznů můžete zkrátit na 8 až 10 oček na m². Mezi další kritéria patří spon výsadby (vzdálenost stromků od sebe). Ta je průměrně kolem 80 cm. Dále pak výška kmene.

Pár informací najdete i zde:

Zdroj: Youtube

Ponechaný zbytek jednoletého keře se jmenuje čípek, ten se dělí na plodonosný a zásobní. Ten má za úkol produkovat letorosty využitelné pro řez v dalším roce. Při řezu se plodina omlazuje pomocí zásobního čípku. Tato metoda se nazývá Guyotův řez. Spočívá v naříznutí dvouokého čípku (plodného nebo tažného) u jednoletého dřeva, zároveň se ponechá blíže kmeni na starém dřevu vždy ještě čípek zásobní.

Po prořezu nezapomínejte keře prohnojit hnojivy na organické bázi a důkladně zalít.

Zdroj: modernfarmer.com, fassadengruen.de, homeguides.sfgate.com