Althaea officinalis – proskurník lékařský je někdy nesprávně označovaný jako ibišek. V angličtině se nazývá marshmallow podle místa, kde rostl – marsh znamená bažina, mallow je v překladu sléz. Tato vytrvalá bylina s půvabnými bílými květy se po staletí využívá v lidovém léčitelství. Má uklidňující účinky, urychluje hojení drobných ran a tiší spáleniny od slunce. Ve formě čaje se podává při nachlazení, pomáhá tlumit kašel a také zklidňuje podrážděný žaludek. Účinný je zejména kořen, který obsahuje vysoký podíl slizů – lepivých a viskózních látek, které pozitivně působí na sliznice. Našlo se pro ně ale i jiné využití.
Víte, že si marshmallows můžete připravit i doma? Podívejte se, jak na to:
Pěnový dezert
Výtažky z kořene proskurníku se staly také přísadou pro výrobu sladkostí. Jako první ho k tomuto účelu využívali staří Egypťané, kteří ze slizu připravovali léčivé cukrovinky z medu, ořechů a pravděpodobně i ovoce. V 18. století se dostal do rukou francouzským cukrářům, kteří ho vyšlehali společně s cukrem, vodou a bílky a vytvořili nadýchaný pěnový dezert. Odtud se po několika letech receptura dostala do zámoří a stala se základem pro slavné americké bonbony marshmallow. Postupem času v rámci modernizace výroby nahradila proskurník želatina a další přísady. Jméno léčivé byliny jim však zůstalo dodnes.
Zdroj: efia.cz, ekucharka.cz