I toaleta potřebuje údržbu. Stejně jako cokoli jiné, potřebuje, abyste se o ni starali a čistili. A to nejen samotnou mísu, ale i splachovadlo. Právě nečistoty totiž často bývají tím důvodem, proč záchod protéká.

Postup pro opravu:


1) Vypněte vodu do záchodu ventilem

2) Sundejte kryt ze záchodu. Někdy musíte odšroubovat objímku kolem tlačítek.


Při pohledu do nádržky zjistíte, že uvnitř je slizký povlak, často i s drobnými zrníčky nepořádku. Je to standardní, protože bakterie ve vodě takto působí. Proto musí být každý záchod jednou za čas vyčištěn. Vytáhněte plovákový ventil a poctivě jej omyjte v horké saponátové vodě. Vypouštěcí ventil nadzdvihněte a dosedací část také otřete. Pokud používáte vodu ze studny, může být těsnění a dosedací část zanesena vodním kamenem.

Na vodní kámen můžete použít chemické prostředky, ale ty by mohly poškodit těsnění. Nejjednodušší je ekologické použití jedlé sody a octa. Vezměte jedlou sodu a rozetřete ji na místa, kde je vodní kámen. Pak dejte do rozprašovače mírně zahřátý ocet a nastříkejte ho na sodu. Ta začne syčet a pěnit. Nechte působit (čím déle, tím lépe) a pak vezměte houbičku na nádobí a pořádně vše utřete.


Zkontrolujte, zda těsnění na vypouštěcím ventilu není zpuchřelé. Pokud ano, nezbývá než koupit nové a vyměnit ho. Jde to celkem snadno.


Vraťte vše do původní sestavy a zapněte vodu. Sledujte, jestli natékající voda dál vytéká z čisté nádržky do záchodu. Pokud ano, může to mít dva problémy:


- Těsnění vypouštěcího ventilu nedoléhá a potřebujete opravdu nové.

- Vidíte, že i vyčištěný napouštěcí ventil se nevypne a voda jde přepadem do toalety. Pak je lepší koupit nový napouštěcí ventil s plovákem a nainstalovat ho. Není to velký problém. Jen si změřte maximální hloubku nádržky a velikost (¾“ je na závitu 26,4 mm, ½“ je 21 mm) a směr šroubení (do strany nebo dolů).