Vstupte do světa ředkviček - těch malých, kulatých, červených kuliček, které dodávají našim salátům šťavnatý křup. Věděli jste, že péče o ředkvičky vyžaduje jemný přístup a specifické načasování? Pojďme se na to podívat pěkně z blízka.

Recept, který překoná jakékoliv jídlo z restaurace, potřebujete jen několik ředkviček!

Zdroj: Youtube

Kdy protrhávat ředkvičky?

Protrhávání ředkviček je důležitou součástí jejich pěstování. Bez protrhávání nebudou mít ředkvičky dostatečný prostor pro růst. Ideální čas na protrhávání je, když jsou sazenice vysoké asi 5 cm. Může se to zdát kruté, některé rostlinky prostě vytrhat a vyhodit, ale bohužel to bez toho nejde. Jen tak poskytnete ostatním dostatek prostoru.

Kdy sít ředkvičky ven?

Ředkvička je skutečným dynamem mezi zeleninou, s krátkou vegetační dobou a robustní odolností vůči chladu. Avšak, pozor na ty zrádné jarní mrazíky - mohou jí způsobit nepříjemné potíže. Pokud máte teplé pařeniště, můžete začít s výsevem raných odrůd již v únoru, což vám umožní sklízet je ve druhé polovině března. Do studeného pařeniště je můžete zasévat v polovině března. Pokud preferujete výsev přímo na záhon do volné půdy, optimální období je od března do poloviny června, s řádky rozmístěnými 10-15 cm od sebe. Pro podzimní sklizeň začněte vysévat semínka od poloviny srpna do poloviny září. Během letních měsíců se výsev ředkviček obvykle nevyplatí, i když na vlhčích místech v polostínu a s častějším zavlažováním mohou i v tomto období prosperovat.

Nezapomeňte pravidelně a postupně sklízet ředkvičky, jakmile dorostou do vhodné velikosti. Přerostlé ředkvičky mohou ztratit svou šťavnatost a stát se dřevnatými. Pro udržení stálého přísunu čerstvých ředkviček doporučujeme výsev každé 2 týdny.

Zkrátka, pěstování ředkviček je jako tanec - musíte znát správné kroky a načasování. Ale až budete mít v ruce svůj vlastní postup, uvědomíte si, že celá ta snaha stála za to.

Zdroj: rhs.org.uk, almanac.com