Typický středočeský venkovský dům z třicátých let 20. století byl ve špatném stavu, ale parcela i stavení měly pro stavebníka řadu výhod, především lesy a klid. „Samotný pozemek klienty zaujal sadem a dvěma vzrostlými kaštany. Ve stavení je nadchly opukové zdi hospodářské části. Za výhodu považovali i dlouhý úzký obdélníkový pozemek, na jehož hraně dům stál,“ říká Ing. arch. Josef Smutný, Ilex Design, s. r. o., autor rekonstrukce.

Zdroj: VLM

Vidět do zeleně

„Přáním investorů bylo využít všechny tyto výhody a dům propojit co nejvíc s exteriérem,“ popisuje architekt. „K tomu, aby dům získal dnešní podobu, bylo třeba změnit dispozici - obytná část se přesunula do bývalých hospodářských prostor.“ V přízemí, kde se dříve bydlelo, tj. podél ulice, je nyní kancelář. Uprostřed domu je hala, WC, technická místnost. Ve východní části domu jsou kuchyně s jídelnou, obývací pokoj se schodištěm na galerii a letní kuchyně. Místnosti v přízemí jsou propojené od západu na východ, aby bylo průhledem vidět až na zahradu. Vizuální most interiér - exteriér umocňují vertikální pásy oken ve štítové východní zdi.

Podkroví, kam se vystupuje po točitém železném schodišti z obývacího pokoje, je vyhrazeno soukromí. Zde jsou velkoprostorová hostinská ložnice a menší manželská, šatna a koupelna. Vizuální propojení se zahradou, jak si majitelé přáli, funguje i odtud shora: z galerie hlavní ložnice je zahrada to první, co manželé každé ráno vidí.

Samostatný přístavek, souběžný s hlavním obytným stavením, architekt využil jako separovaný hostinský domek, kde je také technické zázemí, ateliér, sociální zařízení a venkovní sprcha.

Ing. arch. Josef Smutný (1971)

Ing. arch. Josef Smutný (1971)

Absolvent FA ČVUT Praha u prof. Aleny Šrámkové a Ateliéru architektonické tvorby AVU Prof. Emila Přikryla. Od roku 2001 vede Studio pro architekturu a design Ilex Design, s. r. o. Více na www.ilex.cz.

Fíky, olivy, hrozny

„Majitelé chtěli mít ve svém domově atmosféru jako v Provenci. Proto jsou hlavní budova i přístavek otevřené francouzskými okny do dvora, který se stal jakousi obytnou ulicí,“ říká Josef Smutný. „Pro vznik atmosféry à la Provence sehrál zásadní roli místní kámen – opuka, která se v interiéru i exteriéru střídá s hladkou omítkou. Opuka dává oběma budovám zásadní výraz a charakter. V uličce, dlážděné žulovými kostkami, roste středomořská flora: popínavky, fíkovníky, levandule, olivovníky v květináčích a vinná réva. Daří se jí výborně, protože dvůr je chráněný před větrem a vyhřívá ho polední slunce.

„Tento dům je proto tak dobrý, protože jsme ho dělali dlouho,“ prohlásil investor při kolaudaci. Investoři, profesí designéři, výrazně přispěli k tvorbě velkorysého obytného domu s bazénem mezi stromy v zahradě. Autor rekonstrukce Ing. arch. Josef Smutný k řešení projektu dodává: „Respektovali jsme tradiční formu původní stavby a místní urbanismus, jen jsme bývalé obytné prostory přesunuli na místo hospodářských. Tím jsme dosáhli kýženého propojení interiéru se sadem a výhledu na majestátní kaštany.“

Autor: Ing. arch. Josef Smutný
Projekt: Ilex design, s. r. o.
Návrh zahrady: Ing. arch. Josef Smutný
Dodavatel: Svépomocí pod vedením Ing. arch J. Smutného
Zastavěná plocha: 263,5 m2
Užitná plocha: 309 m2
Konstrukční systém: Původní kamenno-cihelné zdi tloušťky 30 až 60 cm
Střešní krytina: Keramické tašky
Fasáda: Opuka, omítka
Zateplení: Polystyren 100 mm
Okna: Ocelová (Jansen) s dvojskly (Zámečnictví Kurel a syn)
Vnitřní dveře: Skleněné a dřevěné (Zámečnictví Kurel a syn)
Podlahy: Betonová litá, dubová prkna
Vytápění: Tepelné čerpadlo, podlahové topení
Energetická náročnost: Třída B

Tento článek jste mohli najít v časopisu Dům & Zahrada 11/17.