Nyní můžeme například využít svěží vůně hyacintů, které nám domů přinesou svou vůní jaro. Nebude je ani problém sladit s jakýmkoli interiérem, neboť barva jejich květů je pestrá. Navíc je tato květina symbolem klidu a síly, kterou tolik potřebujeme, nebojte se proto provonět a zkrášlit prostor kolem sebe hyacinty!

Šup s ním do skla

Hyacint ve skleněném obalu nebo váze jde s módou. Cibule ani kořeny hyacintu není nutné zakrývat! Pokud se z kořenů omyje zemina, dosáhneme zajímavého dekorativního efektu. Nádherná struktura rostliny potom v průhledné nádobě plně vynikne.

Tradičnější obal naopak dodá hyacintu zcela jiný charakter - hrdý, téměř královský vzhled, který je ideální pro klasicky zařízený interiér. Bílá i pastelové barvy pomáhají navodit decentní, romantickou atmosféru.

ČTĚTE TAKÉ:

Ostře růžové a modře zbarvené odrůdy jednoznačně poutají pozornost. Pokud usilujete o veselý a hravý dojem, můžete ho dosáhnout zkombinováním různých barev květů, například bílé, růžové, modré a žluté.

Nejen dovnitř, ale i ven

Mnoho domácností má jako jediný venkovní prostor pouze malý balkón nebo terasu. Proto získává stále více na oblibě pěstování rostlin v truhlících a kontejnerech. I hrnkové hyacinty můžete na jaře přesadit do venkovních truhlíků, případně do volné půdy na zahradě.

Jak na ně

Rostlina vykvétá při teplotě 16 - 20 °C. Doba kvetení obvykle trvá 21 dní, při vyšších teplotách bude kratší. Kořenový bal udržujte mírně vlhký, přihnojování není nutné. Hyacinty jsou na trhu dostupné do konce března až dubna a jsou k dostání v mnoha barvách - modré, fialové, růžové, bílé, smetanové a žluté.

Zajímavosti z historie…

Hyacinthus je latinská podoba řeckého jména Hyakinthos, jehož nositelem byl mladík, kterého podle bájí obdivoval bůh slunce Apollón a který byl smrtelně zraněn při házení diskem. Z krve kanoucí z jeho ran vyrašily květy, jež Apollón pojmenoval po mrtvém příteli.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com