Těžko najdeme lepší pohyb než plavání. Vyšší věk, hmotnost ani svaly jako ze železa nejsou podmínkou k tomu, abyste si vodu opravdu užili a ještě prospěli svému tělu. Ale chce to dělat správně.

Prsa: zásadní je souhra

U prsou je nejtěžší souhra rukou a nohou. Správně máte začít ve splývání s rukama vepředu. Jakmile takto natáhnete ruce, hlava se ponoří. Když ruce zabírají vodu, až pak pokrčujete nohy, jakmile dáte ruce dopředu, zabíráte nohama. Následuje splývání, při kterém se tělo pěkně srovná.

Prsa: nejčastější chyby

Vidíme to stále, mnoho lidí drží hlavu nad hladinou, což někdo ještě podpoří záklonem hlavy a větším prohnutím zad. Při nádechu se lidé často hrbí a kolena přitahují ke břichu. Kdo má pořád hlavu nad hladinou, těžko může vydechovat do vody. Pozor i na špatnou koordinaci končetin, obě ruce a pak obě nohy mají vykonávat stejné pohyby (nesouměrný záběr nohou se označuje jako křivý střih). Chybujeme v tom, když rukama a nohama zabíráme současně, jindy zase nohy zabírají příliš brzo, nebo naopak moc pozdě. Na závadu bývá také přehnaný pohyb paží, mají provádět tempo po prsa.

Kraul: nejen rychle, ale i správně

Střídavě zabírat rukama a k tomu pořád a rychleji kopat nohama, samozřejmě koordinovaně, se zdá snadné. Často se však chybuje v tom, že ruce nedotahují pohyb až do konce, nejsou podél těla, někdy se dokonce kříží. Prsty rukou neroztahujte. Špatně je pozice hlavy při nádechu, kdy ji celou vynořujete. Správně se máte nadechovat do strany, ideálně při každém třetím záběru, strany nádechu střídejte. A pořád dokola se opakuje další chyba, pohyb nohou opravdu nemá vycházet z kolen, nýbrž z kyčlí.

Prsa a kraul: názor odbornice

Při stylech prsa a kraul je důležité srovnat hlavu s tělem. V ideálním případě byste měli držet hlavu a tělo v přímé linii od začátku do konce provedení záběru. „Zpočátku je nepohodlné v části záběru ponořit hlavu pod vodu. Proto má většina amatérských plavců tendenci držet ji mimo vodu a dívat se dopředu, aby mohli dýchat. To však vyvolává stres a výrazně zatěžuje páteř. Výsledkem je ztuhlost, bolesti krku a zad. A v jejich důsledku i bolest hlavy. Nadměrné zatížení krční páteře, šíje a ramen také může vést k brnění rukou, protože ztuhlé a přetížené svaly utiskují nervy a dochází ke špatné inervaci končetin,“ vysvětluje holistická terapeutka Kateřina Fadljevičová.

Znak: pohoda na vodě

Původně tento plavecký styl sloužil k odpočívání na vodě. Ruce a nohy pracují obdobně jako u kraulu, jen v obracené pozici, na vodě ležíte. Ale i „ležet“ se dá špatně.
Ruce mají střídavě zabírat vodu, pracovat podél těla, chyba je, když jdou šikmo do stran, nebo naopak přes hlavu (směrem ke druhé ruce). Z vody je vynořte, když dokončí záběr až u stehen. Nohy nemají evokovat jízdu na kole, nechte je natažené a rovnoměrně jimi kmitejte. Pomůcka: když u nártů voda cáká, je to špatně, při správném kmitání mírně bublá. Hlava zůstává v prodloužení páteře, předklánění či zaklánění je chyba.

Znak: názor odbornice

Plavání stylem znak nebo i jen vyplavání na zádech bez zapojení rukou, kdy pracují pouze nohy, představuje skvělou kompenzaci nejen pro plavce. „Jde o ideální protažení přetížených zádových svalů, uvolnění ramen, hrudníku (prsních, mezižeberních svalů), kdy se odstraňuje napětí v těchto partiích. A naopak dochází k posílení ochablých svalů, zejména středu těla a dalších,“ upozorňuje holistická terapeutka.
Uvolňování hrudníku a ramen přináší podle odbornice hned několik benefitů. Kompenzuje přílišné sezení, řízení auta či zatížení těla manuální prací například nyní u zahrádkářů. Zlepšuje dechový stereotyp, lépe se prokrví plíce a srdce. A celkově podporuje zdravý postoj, protože bojuje proti předsazení hlavy a zakulacení ramen, což je typické pro mnoho z nás.

Zdroj: Swimaholic.cz, Nopills.cz