Máme-li doma v kuchyni nebo na chalupě například průtokový ohřívač, může nám pomáhat šetřit jak elektřinou, tak i vodou.

Vybírat bychom rozhodně měli úsporné kvalitní průtokové ohřívače, které jsou elektronicky řízené. Moderní přístroje dokážou právě svou elektronickou regulací udržovat přesně zvolenou teplotu teplé vody – to všechno nezávisle jak na síle průtoku, tak i na počtu odběrných míst v bytě.

ČTĚTE TAKÉ:

Ohřívače vody se mají ideálně umisťovat co nejblíže k místu odběru teplé vody, čímž se snižují případné zbytečné tepelné ztráty v potrubí, které vede k vodovodní baterii. Toto potrubí (mezi ohřívačem a vodovodní baterií) by se dále mělo také tepelně izolovat – zamezí se tak dalším zbytečným ztrátám tepla. Pro přívod teplé vody k dřezu vybereme ohřívač o výkonu mezi 3,5 - 6 kW, tento výkon bude postačující. Teplotu na průtokovém ohřívači nastavujte vždy jako vhodnou k použití (například k mytí nádobí). Jinými slovy nepoužívejme horkou vodu z ohřívače, kterou bychom mísili dále s vodou studenou – zbytečně bychom tím plýtvali penězi: čím nižší je na ohřívači nastavená teplota, tím nižší je spotřeba elektřiny.

Před samotným výběrem a koupí ohřívače je také nutné vědět, jestli je tam, kde chceme průtokový ohřívač instalovat, dostačující tlak vody. Další věc, kterou si zjistíme předem u dodavatele vody, je její tvrdost. Tvrdost vody má totiž vliv na konečný výběr spotřebiče, které se liší - v jednodušší variantě je určen pro tvrdou vodu, kdežto pro měkkou vodu je nutné, aby ohřívač měl topné těleso.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com