Ještě nejsou ani Vánoce a už je tu první číslo roku 2022? Ano. Časopis Dům&Zahrada vychází vždy v polovině předchozího měsíce, než je číslo, aby se překrylo se začátkem daného období. Máme v něm spousty rad, které k danému měsíci náleží, takže vám dáváme vědět s předstihem, co všechno můžete dělat. Samozřejmě, že číslo 1 zase tolik o zahrádce a stavebních postupech není a věci v něm jsou více nadčasové, ale i tak se držíme pravidla. Navíc si nové číslo můžete pořídit před Vánoci, udělat někomu radost pod stromečkem s předplatným a během svátků si ho pořádně prostudovat.

Fantastické návštěvy

Musíme zkonstatovat, že některá čísla svými návštěvami vynikají nad ostatní. Ano, je to případ i tohoto čísla. Podíváme se do třech zajímavých domů, které splňují to, co od návštěv očekáváte: jednoduchost, inspiraci, rozmanitost a eleganci. Tak například se podíváme do staré chalupy v horách, kterou společně opravili tři kamarádi. Zaručujeme vám, že byste tam chtěli bydlet.

Druhý dům je srub. Divíte se? No tak to si otevřete časopis hned na straně osm. Neuvěříte, že ta nádherná moderní stavba je skutečně srub. Jde o projekt nám už dobře známých manželů Rosových a tady poznáte, jak jde skloubit moderní s tradičním.

Pokud ale chcete něco ještě víc moderního, je tu bílá kostka s nádherně krytou terasou nebo zahraniční návštěva domu s nesymetricky tvarovanou střechou a fantastickým výhledem na jezero.

Stavebně ekologicky

Stavební část pak obsahuje hlavně informace ze světa ekologie. Rozebíráme například, jaké ekologické zdroje elektřiny můžeme v domě mít. Prozradíme předem, že jde o solární a větrnou energii a také zisk z kogeneračních jednotek. Ukážeme si na perfektním příkladu, jak to funguje u domu, který není vůbec připojený k sítím. Funguje jako samostatný ostrov na šumavské louce.

Mnozí podotknou, že tohle jsou hodně drahé technologie, na které nemají. A tak v dalším článku tohle všechno zastřešujeme výčtem všech dotací, které můžete na ekologická řešení k domu získat. A to nejen na výrobu elektřiny či tepla, ale i třeba na zadržování vody apod.

Z interiéru do zahrady

Když žije jeden člověk v domácnosti, je to pohoda. Udělá si bydlení podle svého. Nemusí se s nikým dělit, dělat kompromisy, oprašovat trpaslíky, které se mu nelíbí. Ale i single bydlení má nějaké typické znaky. Probereme je. Pak si do interiéru pustíme kousek Británie a také si rozsvítíme tmavé kouty jednoduchými triky.

Protože je zima, zahrada není tak pestrá. My se ale podíváme, co vysazovat do zahrad, aby pestrá byla. Aby byla radost pohledět i během šedivých dnů nebo sněhové přikrývky, chce to pár nápadů. My je máme a podělíme se. A protože zima je také o jehličnanech (nejen těch, pod kterými jsou hory dárků), najdete o nich zajímavý článek.


Tak krásné Vánoce, šťastný rok 2022 a také skvělé čtení přeje celá redakce časopisu Dům&Zahrada.

Pokud vás něco

Pokud vás něco zaujalo, neváhejte a časopis si kupte, máte několik možností. Časopis najdete téměř na každém stánku, u benzinové pumpy apod., nebo můžete využít předplatného. Informace o klasickém tištěném předplatném najdete zde nebo zde v elektronické podobě pro vaše počítače, tablety a telefony. Objednat si jej můžete také telefonicky na 272 015 015.