Se zcela unikátním projektem obřího plujícího mrakodrapu přišel před dvanácti lety francouzský architekt Jacques Rougerie. Netypický mrakodrap nazvaný Sea Orbiter má sloužit především vědeckým účelům a umožnit posun ve výzkumu mořského světa a dalších aktuálních témat, jako jsou kupříkladu změny klimatu.

Většina plujícího mrakodrapu bude pod vodou

Samotný mrakodrap bude měřit 51 metrů, přičemž jedna část bude plout nad vodní hladinou, větší část bude pod hladinou a budou ji tvořit například kajuty pro kapitána, hosty a posádku, dále pak výzkumné laboratoře a observatoř či dok pro ponorku. Do 20 metrů, které zůstanou nad mořskou hladinou, bude umístěna rozhledna, dekompresní komory, můstek a technické zázemí. Posádka bude mít samozřejmě k dispozici nejnovější technologie pro průzkum dosud neprobádaných míst oceánu.



O dalších zajímavých mrakodrapech se dočtete zde:

Futuristický mrakodrap bude sloužit vědě

Cena výzkumného mořského Sea Orbiter by se podle odhadů měla vyšplhat na 43 milionů dolarů (tj. přibližně 896 milionů korun). Tyto plovoucí laboratoře jsou v první řadě určeny pro tým 18 až 22 výzkumníků, kteří tak budou mít vůbec poprvé možnost dlouhodobě pozorovat podmořský svět 24 hodin denně. Není však vyloučené, že v budoucnu budeme i my moci strávit dovolenou pod mořem.

Mořský kolos vypluje už příští rok

Nezvyklý mrakodrap bude z velké části poháněn obnovitelnými zdroji energie – především pomocí slunce, větru a mořských proudů. Díky tomu si Sea Orbiter dokáže většinu spotřebované energie vyrobit sám.

Na konstrukci designové výzkumné stanice by se mělo začít pracovat již na konci tohoto roku. První plavba by se pak měla uskutečnit v příštím roce.