Jak kuří oko vzniká? Většinou jsou na vině naše boty. Když někde nepřirozeně tlačí na nohu, časem se vytvoří žlutošedý hrbolek s černou tečkou uprostřed, známý jako kuří oko. Čím déle roste, tím je bolestivější. Kuří oko postupem času prorůstá hlouběji a hlouběji. Je tedy potřeba jednat co nejdříve a odstranit ho úplně celé.

Prevence, prevence, prevence

Dbejte o své nohy dřív, než je pozdě. Dopřejte si pohodlné, kvalitní boty. Nesmí vás nijak tlačit. Po každé koupeli změkčíte kůži na chodidlech krémem nebo jinými pedikérními způsoby.

Když už se kuří oko objeví

Zkuste třeba koupele. Ty vedou k změkčení. Nalijte do lavoru vodu a máčejte nohy. Tuto činnost můžete provádět třeba při sledování televize. Otrlejší povahy si mohou do vody přidat sůl nebo pár tabletek aspirinu. Aspirin obsahuje kyselinu salicylovou, která ve změkčení pomáhá. Jakmile kuří oko zbělá, můžete ho odstranit.

Pořiďte si špičaté malé nůžky nebo ostrý nožík a kuří oko vyřízněte i s jadérkem. V noze by neměl zůstat ani jeden chloupek. Ošetřené místo vydezinfikujte a přelepte náplastí. Toto opakujte několik dní, dokud kuří oko nezmizí. Trpělivost je nejlepším lékem.

Pokud si na tuto proceduru netroufáte sami, můžete navštívit pedikérku nebo kožního lékaře.

Zdroj: Youtube

Tip našich babiček - stará jablka

Máte doma stará jablíčka, která už nebudete jíst? Výborně! Odkrajujte je po plátcích a každou noc si jeden plátek přiložte na kuří oko. Přidělejte jej obvazem nebo náplastí. Jablko opět změkčí nohu. Podobně funguje i ananasová kůra. Ráno poté vykoupejte nohy v horké vodě s jedlou sodou. Opět opakujte několik dní, dokud kuří oko nezmizí.

Pokud nemáte jablka, nezoufejte. Obklad si můžete vyrobit i z plátků cibule nebo česneku, které jste louhovali v octu. Poslouží i plátek citrónu nebo sůl smíchaná s medem.

zdroj: irozhlas.cz, pleva.cz