Souhlasím s tím, že by se za prvotní výbavu dalo sto tisíc korun skutečně utratit. Nabídka firem je pestrá a lákavá. Každý rodič chce mít vše nové a hezké, a protože ještě přesně neví, co ho čeká, chce být také na vše připraven. A tak zpravidla kupuje vše, o čem slyšel nebo je přesvědčen, že bude potřebovat. Úsporu nepřinesou ani babičky a dědečkové, těšící se na vnuky, kteří otevřou kohoutek u svých těžce nastřádaných úspor a kupují předražené věci, jen s pocitem, že jejich vnouče si zaslouží to nejlepší.

Sladké snění aneb Jak je to s postýlkou

Jenže cena nevypovídá o kvalitě výrobku a už vůbec ne o tom, zda věc budeme používat alespoň první rok života našeho štěstíčka. Které věci tedy skutečně budeme potřebovat? Je známo, že to nejmenší miminko většinu dne i noci prospí. Málokdo už ale přemýšlí nad tím, kde skutečně spí nejraději. V postýlce, kterou jste mu koupili, to totiž není. Je na něj příliš velká, spokojený bude v něčem menším. Nabízeny jsou různé kolébky. Ty ovšem využijeme jen pár měsíců. Investici proto můžeme oželet a nechat miminko spát v kočárku. A to jak doma, tak i na cestách. Určitě do doby, než se začne samo přetáčet. Pak už by mělo mít standardní postýlku. Proti nečistotám, které si domů s kočárkem přivezete, si pořiďte návleky na kolečka, využijete je i na návštěvách. Ušetříte tak i za vnitřní vybavení kolébky. Do kočárku stačí zavinovačka, deka, případně spací pytel. Ostatně ty využijete dále v jeho postýlce. Víte o tom, že miminka na polštáři nespí a peřinku jim dáte až později, když nebudete mít strach, že by se jí mohlo zadusit?

Kočárek - velká investice

K nejnákladnějším položkám při pořizování dětské výbavy patří kočárek. I když jste přesvědčeni, že nutně potřebujete nový, přemýšlejte, zda je to skutečně potřeba. Na internetu najdete nejrůznější modely po jednom dítěti, které jsou ve velmi dobrém stavu a svou funkci bohatě splní. Stydět se nebudete ani za jejich design, vždyť to jsou přibližně dva roky staré modely. Ke kočárku budete rozhodně potřebovat síťku proti hmyzu a pláštěnku.

Ostatní nezbytnosti

Pro miminko budete potřebovat ještě další doplňky, jako například látkové pleny (na otírání pusinky, ručiček apod.), vaničku a lehátko (případně molitan do vaničky nahrazující lehátko), kosmetiku a oblečení. Ani to nemusíte přehánět, v prvních měsících bývá zpravidla jedna velikost přibližně na měsíc. Promyslet byste měli přebalovací pult, chcete-li skutečně ušetřit, pak stačí jen deska, kterou můžete položit na pračku v koupelně.

To nejnutnější z výbavy a kolik by to mohlo stát

  • Kočárek z druhé ruky i s autosedačkou přibližně 8000 Kč
  • Doplňky ke kočárku, tj. pláštěnka, síťka apod., 500 Kč
  • Postýlka s matrací 3000 Kč
  • Základní vybavení postýlky, tj. prostěradlo, mantinel, lampička, 1000 Kč
  • Zavinovačka, deka, pytel 1500 Kč
  • Oblečení 1500 Kč
  • Vanička, kosmetika 1000 Kč
  • Látkové pleny, ručníky 400 Kč
  • Přebalovací deska 300 Kč