Staré a nevyhovující nátěry můžete odstranit ručním či mechanickým broušením, kartáčováním, chemicky nebo je můžete narušit působením tepla. Tyto metody můžete i kombinovat nebo si vyberete jednu, v dané chvíli tu nejefektivnější. Cílem je nepoškodit předmět, který chcete natřít. Ani není důvod se při práci udřít – nechte za sebe pracovat stroje.

Metody broušení

Staré nátěry můžete obrousit za pomoci brusných papírů o různé hrubosti, brusnou houbou, elektrickými bruskami s brusným papírem, či drátěnými kartáči nebo ocelovou vlnou.

Podívejte se, jak se renovovaly historické dveře:

Zdroj: Youtube

Brusné papíry

Brusné nebo hovorově smirkové papíry se vám budou hodit při práci se dřevem i kovem. Poslouží při odstraňování starých nátěrů, ale také pro srážení hran či pro očistu a vyrovnání povrchu dřeva. Brusné papíry se liší svojí zrnitostí (označováno písmenem „P“), respektive hrubostí. Nejhrubší papíry/brusné pásy jsou označeny číslem 20 a nejjemnější číslem 400. Správnou hrubost vyberete i podle toho, jak moc na natíraném předmětu záleží a jak precizní výsledek očekáváte. Pokud se jedná například o starou branku od zahrádky, na které nám tolik nezáleží, můžete použít hrubý smirkový papír se zrnitostí 40-60. V případě, že potřebujete obrousit a následně natřít choulostivější povrch, například starožitný nábytek, sáhněte po jemnějších brusných papírech o zrnitosti s číslem 100 a výše. Pro ruční mechanické broušení rovných ploch je dobré použít dřevěný hranolek, kolem kterého brusný papír omotáte, nebo profesionální speciální držák, do kterého brusný papír upnete.

Tabulka zrnitosti brusného papíru:

odstraňování nátěrů a rzi: zrnitost P 40-60
srážení hran: zrnitost P 60-80
obroušení tenké vrstvy: zrnitost P 80-100
hrubé broušení dřeva: zrnitost P 80-120
broušení pod nátěr: zrnitost P 120-150
jemné broušení: zrnitost P 120-180
přebroušení laku: zrnitost P 180-320

Elektrické brusky

Pro broušení povrchů větších předmětů je lepší místo zdlouhavého a fyzicky náročného ručního broušení brusným papírem použít brusku. Na výběr máte vibrační brusku, rotační brusku nebo pásovou brusku. I zde hraje důležitou roli brusný papír ve tvaru kotoučů, trojúhelníků či pásů, které se připevní na brusku.

Vibrační brusky

Vibrační bruska při práci využívá vibračních pohybů brusného přístroje, což umožňuje kontrolu přítlaku i nastavení rychlosti. Při výběru vibrační brusky se zaměřte na přítomnost integrovaného boxu či vaku na prach, který zachycuje piliny či drobný prach ze starého nátěru, který obrušujeme. Práci s vibrační bruskou usnadní upínání brusného papíru pomoci suchého zipu či svorek. Brusky se také odlišují brusnou plochou - nejčastěji 182 x 92 mm.

Excentrická bruska

V hobbymarketech se setkáme i s dalšími typy brusek, jako je například excentrická, která pro broušení využívá kmitavý i otáčivý pohyb zároveň. Excentrickou brusku oceníte zejména při broušení zaoblených a kulovitých předmětů, např. u zábradlí.

Úhlová bruska

Úhlová bruska neboli flexa má v dílně všestranné využití, zejména pro dělení kovových, keramických i betonových prvků – podle kotouče, který na flexu použijete. Na broušení povrchů je ideální lamelový kotouč z brusných papírů, protože pracuje velmi účinně a rychle. Na to si určitě dejte pozor a příliš na kotouč netlačte, nebo si do povrchu dřeva snadno vybrousíte nežádoucí prohlubně. Naopak u silně zkorodovaných železných předmětů lamelový kotouč čistí rychle a spolehlivě.

Stará dobrá vrtačka

I elektrická ruční vrtačka může pomoci s úpravou povrchu před nátěrem. Stačí do sklíčidla upnout gumový kotouč na stopce, na který nasadíte kotouč z brusného papíru nebo speciální stopkový nástroj do vrtačky s upevněnými brusnými papíry ve tvaru obdélníčků po obvodě vhodný pro broušení špatně přístupných míst, vnitřků L profilů, v rozích atd.

Zdroje: OBI, Hornbach, Fieldmann, Extol, Spokar, Polytechnická knižnice sv. 83.