Staré a nevyhovující nátěry můžete odstranit ručním či mechanickým broušením, kartáčováním, chemicky nebo je můžete narušit působením tepla. V minulém článku jsme se zevrubně zabývali broušením, a to zejména dřevěných povrchů. Dnes se důkladněji podíváme na odstranění starých nátěrů i koroze zejména z kovových předmětů obsahujících železo. Ani v tomto případě není důvod se při práci udřít – nechte za sebe pracovat stroje. A pamatujte na bezpečnost – zatímco u broušení dřeva je důležité chránit si dýchací cesty, u odstraňování koroze či starého nátěru z kovů si nezapomeňte chránit také oči.

Jak správně používat opalovací postoli:

Zdroj: Youtube

Nepřítel jménem rez

Mechanická příprava kovového podkladu se týká pouze starších předmětů a objektů s narušeným povrchem, který vyžaduje péči před aplikací krycí barvy. Obecně platí, že největším nepřítelem kovových předmětů je koroze – tu v případě sloučenin železa nazýváme rez (podle typické barvy oxidů železa vysrážených na povrchu). S korozí můžete skoncovat buď mechanickou, či chemickou cestou, případně kombinací obojího. Samotná koroze se dá rozdělit na mělkou povrchovou korozi nebo korozi hlubokou. Povrchová koroze je poměrně snadno odstranitelná, podobně jako starý nátěr, ale v případě hluboké koroze dochází k narušení povrchu předmětu vedoucí až ke změně tvaru. Někdy rez hlodá i v puchýřcích pod nátěrem. Každopádně je důležité rez bezezbytku odstranit, či chemicky pasivovat, aby se nešířila ani pod novým nátěrem.

Mechanické odstranění rzi

Hrubé a uvolněné korozní produkty odstraníte ocelovým drátěným kartáčem, hrubým brusným papírem či pomocí brusky. Stejně jako v případě dřevěných povrchů lze použít elektrickou vrtačku s drátěným kotoučem na stopce nebo s kruhovým brusným papírem na gumovém kotouči. Brusný papír volte s větší zrnitostí. Nejefektivnějším nástrojem pro opracování kovu je však úhlová bruska - flexa. Pro odstranění rzi pomocí úhlové brusky se používají lamelové či drátěné kotouče. Zde pro jistotu ještě jednou připomínám, že je třeba si chránit oči, protože z kartáče mohou vysokou rychlostí odletovat uvolněné drátky.

Zdroj: OBI, Hornbach, Fieldmann, Primalex, Polytechnická knižnice sv. 83.