Nachlazení vašeho pejska může být způsobeno náhlými změnami teplot. Když vyrazíte na procházku z teplého domova do chladného počasí, nebo třeba zmoknete, pejskům to nemusí udělat dobře a mohou dostat nepříjemnou rýmu. Na procházce se může váš psí kamarád nakazit také i od jiného psa.

Když má pes rýmu, má i zvýšenou teplotu. Přirozená teplota psa je mezi 37,6 °C - 38,9 °C. Pes s nachlazením je také letargický, může mít těžké dýchání a zaujímat nepřirozené polohy. Výtok z nosu je doprovázen červenýma a hnisajícíma očima. Nos čtyřnohého kamaráda je suchý, pes nechce vyvíjet téměř žádnou fyzickou aktivitu a ztrácí chuť k jídlu.

Rýma je častým onemocněním u psů a není třeba se s tímto onemocněním stresovat, většinou rýma odezní sama. Pokud by se objevila v sekretu krev, pak samozřejmě vyhledejte pomoc veterináře. Pes musí především jíst a pít, někteří psi kvůli rýmě mohou mít problémy s nechutenstvím, a proto je třeba toto hlídat. Pokud by se vám zdálo, že rýma trvá již příliš dlouho nebo by se stav psa zhoršoval, vždy se raději poraďte s veterinářem.

Jak pejskům od rýmy pomoci?

  • Dopřejte svému pejskovi pár dní klidu. Choďte pouze na krátké procházky, aby se nadýchal čerstvého vzduchu a srst po každé procházce řádně vysušte.
  • Teplo je nyní pro nachlazené psy velmi důležité, můžete dokonce sáhnout i po červeném světle: stačí pod něj pejska posadit na zhruba 10 minut. Po dobu svícení zůstaňte se svým mazlíčkem, váš maximální odstup od přístroje by měl být do půl metru.
  • Zajistěte pejskovi dostatečný přísun tekutin. Pokud pes pít odmítá, nalívejte vodu do suchého krmiva.
  • Měřte psovi teplotu. Abyste si rektální měření teploty zjednodušili, zvlhčete termometr pomocí vazelíny a opatrně zaveďte. Při teplotě nad 39 stupňů byste měli vyhledat veterináře, aby zjistil, co pejskovi je.
  • Pokud váš pejsek teplotu nemá a je pouze přepadlý, můžete sáhnout po homeopatických přípravcích, kterými můžete nastartovat proces uzdravení a posílit imunitní systém. Pokud rýma do 3 dnů neodezní, navštivte veterináře v každém případě.
  • U štěňat a starších jedinců konzultujte zdravotní stav zvířete s veterinářem vždy, protože obranyschopnost může být oslabená a pravděpodobně budete odkázáni na nějakou medikaci.
  • Občas máme tendenci léčit pejska podobně, jako léčíme sami sebe. Často sáhneme po lécích, jako je ibalgin, paralen, acylpyrin. V tomto případě však musíme být velice opatrní a těmto lékům se raději vyhnout. Psi totiž mají jinak postavenou sliznici a mohou po těchto lécích nejen zvracet, ale i krvácet.

Zdroj: ireceptar.cz, zoohit.cz