Všudypřítomné chlupy na podlaze, oblečení, nábytku mohou být otravné. Pokud ale toužíte vy nebo vaše děti po domácím mazlíčkovi, stačí si jen vybrat plemeno, které nelíná. Existuje přibližně 15 hypoalergenních plemen. Většinou se jedná o malá a střední plemena. My vám teď některá z nich přiblížíme a vy se můžete rozhodnout, který pes by byl ten pravý pro vás.

1. Jorkšírský teriér

Toto velmi populární plemeno má srst složenou z pesíků, tedy z dlouhých chlupů, které se u běžných plemen vyskytují jen na vrchu srsti. Jorkšírský teriér nemá podsadu, a tak se řadí mezi plemena vhodná pro alergiky. K hlavnímu roznosu alergenů totiž dochází právě při línání podsady. Pokud budete udržovat srst jorkšíra krátkou, péče o něj bude téměř bezúdržbová.

2. Portugalský vodní pes

Dobrou volbou jsou také portugalští vodní psi, kteří mají jen jednu vrstvu srsti. Na rozdíl od psů s podsadou toto plemeno líná opravdu jen velmi málo. Pravidelné vyčesávání ještě pomůže snížit pravděpodobnost alergických reakcí. Zvýšenou pozornost je nutné věnovat také chloupkům v uších, ty se musí častěji vytrhávat.

3. Bišonek

Vlnitá srst bišonka připomíná kudrnaté vlasy po natáčkách. Stejně jako jorkšíři, ani bišonci nemají podsadu, která způsobuje línání srsti. Pravidelné česání a střih je ale nutný.

4. Basenji

Basenji je pro alergiky skvělou volbou, jelikož co se týče samostatného očišťování, je stejně šikovný jako kočky. O svou srst si dokáže pečovat sám a jeho měkké a krátké chlupy navíc nelínají tolik jako u jiných psů.

5. Čínský chocholatý pes

Další skupinou psů, kteří jsou vhodní i pro osoby s mírnou alergií na zvířata, jsou bezsrstí psi. Nevýhodou těchto pejsků je však obnažená kůže – v létě se tedy musí dbát na pravidelné mazání opalovacím krémem, v zimě pejska zahřát kvalitním oblečkem.

6. Pudl

Pro lidi s lehkou alergií na zvířata je toto plemeno skvělým společníkem. Kudrnatá, zřídka línající srst tohoto plemene drží odumřelé chlupy, takže může být lehce udržitelná se správnou péčí a pravidelným česáním.

7. Shih-tzu

Shih-tzu mají stejný typ chlupů, jako mají lidé, je tedy méně pravděpodobné, že by způsobily silné alergické reakce těm, kteří mají problémy se zvířaty. K udržení jejich srsti v tom nejlepším a málo línajícím stavu je nutná pravidelná péče a kartáčování.

Zdroj: ireceptar.cz, hobbio.cz