Stejně jako lidi mohou lupy trápit i psy. Ti ale mají spoustu chlupů, a tak jsou pro ně bílé šupinky ještě nepříjemnější než pro nás. Lupy u psa vznikají, když mazové žlázy začnou produkovat příliš mnoho mazu. Ten pak začne pokožku psa dráždit a kůže se začne odlupovat.

Lupů si můžete všimnout tak, že pokožka vašeho psa vypadá suchá, podrážděná nebo zanícená. Na srsti se začnou objevovat bílé šupinky. Podle toho, jak jsou lupy závažné a jaká je příčina jejich tvoření, si můžete všimnout i stroupků, vypadávání srsti nebo lysin. Pes se také může nadměrně škrábat.

Lupy u psa: příčiny

Nejčastější příčinou tvorby lupů u psa je nevhodná strava. Pro správnou výživu psí pokožky jsou důležité esenciální mastné kyseliny jako omega 3 a 6. Stejně důležité jsou také bílkoviny. Pokožka a srst si k růstu a rozvoji u psa vyžádá 30 % denního příjmu bílkovin, takže vysoce stravitelné a vysoce kvalitní zdroje bílkovin musí být součástí psí stravy také. Klíčový je pak vitamin A, který pomáhá regulovat růst buněk pokožky a produkci kožního mazu.

Další příčinou vzniku lupů může být domácí prostředí. Sezónní línání srsti je normální. Pokud je ale místnost, ve které psi žijí, příliš teplá nebo studená, může to v pokožce vyvolat reakce a zastavit produkci kožního mazu.

Lupy mohou být také znakem napadení organismu parazity, jako jsou vši nebo roztoči. Odlupování pokožky v šupinách, které vede ke svědění, vzniku lupů, a dokonce vypadávání srsti, způsobuje obzvlášť roztoč cheyletiella.

Časté koupání může být také příčinou vzniku lupů. Škodí spíše krátkosrstým psům. Dokonce může vést i k alergiím. Krátkosrsté psy stačí pečlivě vykoupat pouze 1x až 2x ročně, dlouhosrsté 4x až 5x. Psí srst má samočisticí schopnost, kterou častým koupáním narušujete. Při volbě šamponu pro vašeho psího miláčka volte vždy kvalitní značky.

Léčba psích lupů

Pokud si všimnete, že váš pes má lupy, obraťte se na svého veterináře. Ačkoliv jsou lupy běžná záležitost, veterinář dokáže vyloučit i jiné problémy, jako je například atopická dermatitida. Navíc vašemu psovi naordinuje správnou léčbu, což je důležité v případě parazitů.

Tvorbě lupů můžete předejít tak, že vašemu psovi budete podávat kvalitní krmivo bohaté na živiny. Používejte také vhodné speciální šampony. Běžnou stravu doplňte o doplňky stravy, jako je olej z tresčích jater nebo rybí tuk. Domácí prostředí udržujte ve stálé teplotě a pravidelně svého psa kartáčujte, aby jste odstranili staré odumřelé chlupy a k pokožce se dostal vzduch.

Zdroj: Mazliccivpohybu.cz, Vaschovatel.cz