Dříve věc prakticky nevídaná, dnes procházka v podzimním, neřkuli zimním parku připomíná spíš přehlídku psí módy. Nejrůznější oblečky mají na sobě nejen malincí psi, u kterých by to člověk spíš očekával, ale někdy i docela velká plemena. Názory na oblékání psů venku se různí, od kategorických odsudků až po jednoznačný souhlas. Jak to tedy vlastně s psím oblékáním je?

Záleží na plemenu

V otázce psího oblékání je naprosto klíčové, jakého psa vlastně chováme. Pokud jsou to plemena žijící raději venku v kotci než v domě, vybavená na zimu hustou srstí, pocházející z chladných oblastí, jako je například malamut, husky nebo karelský medvědí pes, tak takoví huňáči obleček rozhodně potřebovat nebudou. Výjimku tvoří náročný pobyt v extrémních podmínkách, například při závodech psích spřežení odehrávajících se v severské pustině ocení obleček i psí drsňáci, jak ostatně potvrzuje MUDr. Šimon Cipro, který se několikrát účastnil nejsevernějšího závodu psích spřežení na světě, norského Finnmarksløpetu. „Zkušení závodníci oblékají psy na noc i v teplotách okolo nuly. Pokud je velký mráz a k tomu fouká vítr, nechávají jim oblečky i během zápřahu,“ prozrazuje Cipro. Při procházkách a výletech v našich podmínkách ale platí, že se u takovýchto plemen bez oblečku obejdete.

Jiná situace ovšem nastává, pokud chováte příslušníka krátkosrstého, nebo dokonce bezsrstého plemene, který je zvyklý na život v bytě a pokojovou teplotu. V takovém případě je obleček při procházce v podzimním, nebo dokonce zimním mrazivém počasí vhodný, u bezsrstých plemen je dokonce nutný. Stejně tak obleček ocení štíhlí psi, kteří mají minimum podkožního tuku, a proto jsou náchylní k prochladnutí. Záleží však také na tom, jak je procházka dlouhá a jak dalece je při ní pes aktivní. Pokud se jedná například o starší zvíře, které se pohybuje pomaleji, nezahřeje se vlastní aktivitou, obleček mu bude ku prospěchu. Oproti tomu mladý, aktivní pes, který se při procházce pořádně vyřádí, se často bez oblečku obejde, i když se jedná o plemeno, které by svojí stavbou na obleček nárok mělo. PhDr. Helena Podaná, zkušená chovatelka italských chrtíků, k tématu psích kabátků ve své knize o chovu tohoto roztomilého plemene píše: „Pokud si pejsek na kabátek zvykne, je dobré mu ho zvláště při vlhkém a chladném počasí oblékat. Ale všeho s mírou. Není dobré psíka zbytečně zchoulostivět. Někteří italáčci milují sníh a dělají v něm hotové divy, zvlášť když napadne čerstvý. Protože jsou tak temperamentní, zahřejí se pohybem a žádnou dečku nepotřebují.“

Jaký obleček vybrat

Výběr psích oblečků je dnes skutečně obrovský. Samozřejmě že majitelka či majitel se zálibou v ručních pracích mohou svému mazlíkovi obleček vyrobit sami, ale i ti, kteří se v šití nevyžívají, mají z čeho vybírat. Důležité je, aby psovi obleček dobře seděl, nikde ho netísnil, měl by mu také zakrývat spodní část zad až po kořen ocasu, neboť prochladnutí svalů v této oblasti může způsobit nepříjemný syndrom tzv. mrtvého ocasu. Stejně tak by měl chránit před chladem svaly v oblasti ramen a stehen. A neméně důležitý než střih je i kvalitní materiál. Ten by měl být prodyšný, ale nepromokavý, aby udržel psa v suchu, neboť jak se shodují majitelé psů na diskusních fórech, promočený obleček je horší než žádný. Měl by být také pratelný v pračce, mít jednoduché zapínání a praktické jsou i reflexní prvky, díky nimž bude váš psík dobře viditelný i v podzimním šeru.

Zdroje: behejsepsem.cz, gilendor.cz