„Společné bydlení pro mnoho ptáků a jednoho člověka“ – takto jednoduše, a přesto dosti trefně vystihl svůj koncept ptačího domu ateliér nendo významného japonského designéra Oki Sato. Naddimenzovaná ptačí budka visí na několika stromech v lesích města Komoro, které se nachází v prefektuře Nagano.

Způsob, jak lidem přiblížit přírodu

Obří ptačí budka si klade za cíl zvýšit zájem lidí o přírodu tím, že ji člověku ještě o něco více přiblíží – a to ze zcela netradičního pohledu a ještě větší blízkosti.

Dům, i přes svou velikost, má totiž skutečně sloužit jako domov pro ptáky. Z toho důvodu je z jedné strany opatřen 78 oddělenými vchody, v nichž si mohou ptáci vybudovat svá hnízda.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Na opačném konci domku je umístěn větší kruhovitý vstup do budky, jímž může dovnitř vstoupit také člověk. Vnitřní část domku je přepažena stěnou, v níž jsou malá kukátka. Skrz ně pak může člověk z interiéru budky pozorovat dění ve skutečných hnízdech, která si ptáci v budce sami vybudovali.

Vše hezky přírodní

Určitě se nejedná o žádné umělé prostředí v laboratoři, kde by zvířata zkoumali vědečtí pracovníci. Právě naopak – smyslem této budky je přiblížit všední život zvířat i obyčejným lidem, a zvýšit tak jejich celkový zájem o přírodu a úctu k ní.