Velikonoce bez pořádné výzdoby si málokdo z nás dokáže představit. Přestože máme nyní poněkud složitější podmínky, neznamená to, že bychom se výzdoby museli vzdát. Stačí trocha kreativity a šikovné ruce a můžeme na stůl vykouzlit takto půvabnou dekoraci. Co budeme potřebovat a jak na to?

Co budeme potřebovat? Polínko dřeva, nejlépe březového, ale může být i jiné se zajímavou kůrou, nebo i zcela obyčejné. Pokud se vám podaří v přírodě při procházce sehnat silnější větev, můžete použít ji, obzvláště pokud bude nějak zajímavě zkroucená, bude to vypadat velmi originálně. Dále potřebujeme mech (přírodní či umělý, pokud máme), skořápky od vajíček, zahradnickou hmotu na živé květiny (ale můžeme dočasně nahradit i hlínou), směs květin. My jsme vybrali minikarafiátky, buxus a opuč, ale lze použít větvičky cesmínky nebo jiného stálezeleného keře, ideálně s menšími listy, a také jiné květiny, jako jsou modřence, minirůžičky nebo narcisky atd. Samozřejmě nesmí chybět tavná pistole.

Zahradnickou hmotu nastříháme nebo nakrájíme na malé kousky, které se vejdou do skořápek od vajíček. Necháme ji alespoň půl hodiny (i hodinu) namáčet ve vodě, aby ji dobře nasákla. Mezitím si zelené větvičky i karafiátky nastříháme na menší kousky, které se nám dobře vejdou do skořápek.

Zahradnickou hmotu nasáklou vodou opatrně vložíme do skořápek a postupně do ní zapichujeme nejprve karafiáty a pak jako doplnění zelené větvičky. Je třeba, aby rostlinky měly pevnější stonky, které půjdou do hmoty dobře zapíchnout. Například fialky nebo macešky by nám v této dekoraci neposloužily, neboť jejich stonky jsou příliš měkké. Pokud nemáme zahradnickou hmotu, můžeme do skořápky nasypat trochu zeminy, a hmotu tak pomocí ní nahradit. V takovém případě lze použít na výzdobu i rostlinky s měkčími stonky. Volíme však takové, které alespoň několik dní vydrží rozkvetlé a neuvadnou nám do druhého dne.

Na polínko nebo větev začneme postupně vrstvit lepidlo z tavné pistole a do ještě horkého lepidla vkládáme nejprve skořápky vajíček, které rovnoměrně rozmístíme, pak kousky mechu.

Mech by měl vytvořit kolem vajíček jakási hnízdečka, v nichž květinové skořápky sedí. Kromě mechu můžeme na dozdobení použít i zbývající zelené větvičky nebo různé lístky. Není třeba, aby mech pokrýval celé polínko. Naopak je zajímavé a pěkné, když kůra na polínku bude vidět, a vytvoří tak tmavší kontrast se světlými skořápkami a květy.