Možná máte nějaký oblíbený motiv, který se objevuje napříč vaším interiérem: někdo má třeba všude vystavené kravičky, jiný sbírá jednorožce, dalšímu se líbí sovy. Shromažďování takových dekorací obvykle přerůstá ve sběratelskou vášeň a usnadňuje přátelům rozhodování, co vám koupit k narozeninám. Podobná sbírka navíc dodává vašemu domovu osobitý a útulný ráz.

My se nyní zaměříme na dekorace s motivem srdce, které symbolizuje nejen lásku mezi dvěma partnery, ale také hřejivé pouto rodinné. Motiv srdce se hodí spíš do venkovských a rustikálních interiérů, nenásilně zapadá také do provensálského stylu. Půvabná srdíčka mohou být vyrobena ze dřeva, z proutí nebo z látky, výtvarně nadaní je namalují třeba na oblázky.

Pokud se chcete trochu kreativně vyřádit, můžete si koupit proutěná srdce jako polotovary a dozdobit si je podle vlastní fantazie stužkami, krajkou a různými knoflíky. Výslednou dekoraci pak zavěsíte na dveře, na prázdné místo na zdi nebo klidně někam na kuchyňskou linku.

Věděli jste, že:

Tvar srdce je odvozený od tvaru listů břečťanu, který byl v antické kultuře symbolem věčné lásky a jako takový se objevoval na řeckých a římských náhrobních kamenech. V tomto smyslu ho převzalo i rané křesťanství. V rytířské literatuře z 12. a 13. století list břečťanu doplňoval kresby milostných výjevů a byl často zbarven do ruda, tedy barvy krve a lásky. Protože v té době měli lékaři z náboženských důvodů zakázáno provádět pitvy, nikdo nevěděl, jak vlastně lidské srdce doopravdy vypadá. Protože ale bylo považováno za centrum citů, v anatomických knihách se tento orgán začal zakreslovat právě jako zjednodušený břečťanový list. Na konci 15. století se symbol červeného srdce, jak ho známe dnes, objevil i na kartách.