Tato místnost je sama o sobě dost komplikovaná - měla by totiž působit uklizeně, a to i přesto, že tady odkládáme kabáty, bundy, tašky, boty, zkrátka všechny svršky, které doma nenosíme a oblékáme si je zase, když odcházíme ven. Potřebujeme je mít tedy po ruce.

Jenže zrovna předsíň nebývá v mnoha bytech velká, spíš naopak. Její zařízení je potřeba pořádně promyslet, aby byl výsledek funkční a zároveň pěkný. Naštěstí existuje mnoho důmyslných solitérů, které dokážou i malý prostor zázračně nafouknout.

Od podlahy

Každý vstup do bytu musí mít kvalitní podlahovou krytinu, jejíž volbou můžeme vymezit špinavou a čistou zónu. Na první z nich vstupujeme ve venkovní obuvi, proto je nutné zvolit dostatečně odolný a tvrdý materiál. Vhodná je dlažba, některé vysoce kvalitní lamináty, přírodní linoleum, velké oblibě se těší industriální stěrka. Do čisté zóny, kam vstupujeme v domácí obuvi, můžeme zvolit měkčí materiály, například dřevo, příjemně působí i koberec.

Možnosti

Pro odkládání svršků pořizujeme do předsíně nejrůznější věšáky, popřípadě menší šatní skříně. Volba záleží od velikosti a půdorysu vstupu. Obecně se doporučuje zvolit takové řešení, které pojme alespoň jeden svršek každého člena domácnosti, přitom by mělo zbýt místo ještě na oděvy návštěvy.

Koncipujeme-li vstupní halu v novém domě nebo bytě, bude vhodná samostatná místnost, kam uložíme kompletní venkovní oblečení (boty, bundy). Není-li z nejrůznějších důvodů možné ji vybudovat, zkusíme najít místo pro vestavěnou skříň. Nezapomeňme na její odvětrávání. V ostatních případech hledáme některou z předsíňových sestav.

Správná dimenze

Do malých předsíní se hodí jednoduché šatníkové sestavy, zpravidla to je tyč pro zavěšení ramínek, případně samostatné věšáky. Existují i menší úložné prvky obsahující polici s tyčí. Připevňují se přímo ke zdi a zabírají minimálně místa. Doplněny jsou samostatnou skříňkou pro odložení bot, vrchní police slouží pro posazení, popřípadě odložení kabelek. Do nevelkých prostor se hodí světlé dřeviny (javor, dub) nebo světlé laky (bílá, krémová, žlutá a další). Nezapomeňme na výhodu skla, které vymezuje prostor, avšak propouští světlo.

Ve velkých vstupních prostorách nejsme takřka omezeni, proto sem můžeme zvolit kteroukoliv z nabízených variant. Vedle vzhledu vybíráme s ohledem na funkčnost. Oceníme dostatečně velký botník, šatnu pro úschovu více bund a kabátů i volný věšák pro odložení čepic, šál, rukavic apod.

Maličkosti, které potěší

V předsíni by nemělo chybět zrcadlo, ve kterém můžeme zkontrolovat při odchodu vzhled. Zároveň opticky zvětšuje prostor. Praktický je i věšák na klíče, pro který najdeme místo u vchodových dveří, a naučme se je sem odkládat hned při příchodu domů. Ke vstupu patří i odkapávač deštníků. Známe ho zejména ze zahraničí, kde je pravidelným doplňkem obchodů. Do soukromých domácností se dostává pozvolna. Nabízeny jsou nejrůznější modely, vyrobeny jsou z plastu i kovu, a jejich tvar může být elegantní i legrační. A to nejdůležitější? Sedátko. Nezapomeňme, že boty si nejpohodlněji nazujeme vsedě!

Bez světla to nejde

Volba osvětlení závisí na velikosti a půdorysu vstupního prostoru. I sem bychom měli instalovat centrální světlo, jehož úkolem je osvětlit prostor tak, abychom se v něm pohybovali bezpečně a pohodlně. Velkým halám sluší robustní lustry, v menších místnostech jsou vhodná přisazená stropní svítidla. Úzkým dlouhým předsíním vyhovují lankové systémy.

K vytvoření intimní atmosféry můžeme do předsíně zvolit ostatní typy lamp, jejichž umístění závisí na celkovém pojetí prostoru. Světlo by nemělo chybět u zrcadla a obrazu, visí-li na některé ze stěn.

-td-Foto: www.profimedia.cz, Hülsta