Nový nátěr, který radiátoru dopřejete, se vyplatí ze dvou důvodů. Jednak vaše domácnost prokoukne, a hlavně to zvládnete sami. Jen musíte být pečliví a trpěliví.

Co budete potřebovat: kýbl, houbičku/hadřík, saponát, zakrývací fólii (noviny, karton), papírovou pásku, smirkový papír o hrubosti 120 až 240, drátěný kartáč, štětec, případně váleček či stříkací pistoli, barvu

Revize prasklin, rzi a nečistot

Radiátor vypněte, a než začnete pracovat, musí vychladnout. Zkontrolujte, zda je starý nátěr jen zašlý, pak ho důkladně vysajte (vysavač je na suché nečistoty ideální) a potom ho ještě musíte odmastit (dobře omýt vodou se saponátem). Díky odmaštění nová barva lépe přilne.

Pokud je nátěr popraskaný nebo je na radiátoru patrná rez, problematická místa zbruste. Drátěný kartáč použijte u hodně rezavých radiátorů, na menší plochy stačí smirkový papír o hrubosti 120 až 240. Místa, která jste zbrousili, už netřeba mýt, ostatní očistěte, jak jsme už popsali výše.

Náš tip: Lehce zdrsnit se doporučují i části bez poškození, zlepšíte tím přilnavost nátěru.

Před natíráním

Než začnete natírat, zakryjte okolí topení, dejte si práci rovněž se stěnou za radiátorem, chraňte také ovládací hlavici. Fólii nebo novinové papíry/kartony ještě přichyťte papírovou lepicí páskou. Super pečlivé zakrytí okolí je zásadní, zejména když chcete použít stříkací pistoli nebo barvu ve spreji. Teplota v místnosti i teplota povrchu se má pohybovat asi mezi +10 až +28 °C, relativní vlhkost vzduchu musí klesnout pod hranici 80 procent. Práci vám zjednoduší barvy typu 2 v 1 nebo 3 v 1 obsahující antikorozní složku. Obecně se aplikují dvě vrstvy.

Náš tip: Lepšího výsledku dosáhnete, když si opatříte štětec se syntetickými vlákny, v případě válečku je důležité použití velurového rouna o tloušťce 5 až 10 mm.

A jdeme na to

Barvu v plechovce dobře promíchejte a můžete se pustit do práce, postupujte zleva doprava, či opačně. Na hůře dostupná místa se hodí stříkací pistole. Nebo využijte barvu ve spreji, což je hodně komfortní, ale také dražší. Každý nátěr nechte dobře proschnout, další aplikujte v časovém odstupu uvedeném na návodu.

Náš tip: Použít můžete jakékoliv barvy vhodné na kov, pokud mají tepelnou odolnost alespoň 80 °C. Nicméně vodouředitelné barvy jsou praktičtější, nezapáchají. A pro sychravý listopad ideální, abyste přílišným větráním nezvýšili relativní vlhkost vzduchu.

Zdroj: Dulux, Hammerite