Tak se pořádně nadechněte a pojďte s námi na prohlídku domu, který navrhlo architektonické Studio McLeod pro firmu Studio 320. Zadání bylo zdánlivě jednoduché – k rodinnému domu přistavět pracovní studio. To tak bývá často, když se majitel rozhodne mít z vlastního domu i vlastní práci. Jenže tady to byl trochu oříšek. Šlo o řadovku, která měla jen velmi úzkou zadní zahradu, a navíc ta přístavba neměla být nijak malá. Bylo tu hned několik požadavků – musela být tak velká, aby se do ní vešlo zaparkovat hned několik motocyklů. Celá přístavba se musela prolínat s obytným domem, ale zároveň nesměla být jeho součástí. Také se musela umět přizpůsobit, kdyby z ní majitel chtěl v budoucnu udělat třeba dětskou hernu nebo druhý byt k pronájmu.

Pryč se zahradou

A tak architekti začali obíhat úřady. Proč? Protože chtěli prakticky celou zahradu zastavět. To chtělo jak schválení úřadů, tak i sousedů. Vzhledem k tomu, že vysoké zdi mezi dvorky tu už stály, bylo třeba spíš jen dohodnout menší navýšení. I tak to ale ve výsledku chtělo kompromis i na druhou stranu.

Po schválení totiž celá zahrada byla vybagrována o notný kus dolů, aby navýšení stavby nebylo tak velké. Úzkou nudli zahrady pak zastavěli studiem. Jenže zahrada je docela dobrá věc, zvlášť pro děti. Maličký kousek zahrady zůstal v původní hladině a je něco jako světlíkem pro studio, ale ten prostor pro hry dětí se přesunul na střechu přístavby!

Světlíky zešikma

Aby v ateliéru bylo dost světla, přemýšleli architekti, jestli tam nedat střešní okna. Klasické světlíky. Jenže problém je v tom, že světlo by pak mohlo přímo svítit do počítačových monitorů. A tak okna jsou vlastně po stranách střešní zahrady a svítí do stran, kde jsou šikminy, které distribuují difuzní světlo do interiéru.

Je to tak velmi výhodné. Střešní zahrada je navíc chráněná před větrem a pohledy z okolí. Dají se tady přitom dělat skvělé pikniky nebo i kopat s míčem.

Kde je motorka?

Technologicky je přístavba na špičce. Je to ocelová konstrukce obalená velkou vrstvou izolace. Zvenku je obložena hliníkovým plechem na střeše a na bocích pak modřínovým dřevem. Vytápění je vysoce účinným kotlem a také své dodá tepelné čerpadlo.

Top, co je na domě zajímavé, je však i parkoviště pro motocykl. Ten stojí pod schody. Ovšem ne tak, jak si myslíte. Tyhle schody jsou totiž pojízdné do strany a teprve po jejich odsunutí je motocykl vidět. Vypadá to jak scéna z Marvelovky. Podívejte se na video.

  • Projekt: Studio 320 Kilburn Lane
  • Lokace: Londýn, Velká Británie
  • Podlahová plocha: 120 m2
  • Foto: Emanuelis Stasaitis, Lawrence Carlos, Studio McLeod
  • Autor: Studio McLeod
  • Zdroj: BowerBird / Studio McLeod