Chraňte pomocníky na zahradě

K ochraně rostlin před škůdci nemusíme využívat jen chemické cesty. Vytvořením příjemného prostředí přitáhnete na svou zahradu mnoho užitečných živočichů, a nastolíte tak přirozenou biologickou rovnováhu. Víte, jak užiteční mohou být strnadi, rehci, sýkorky, pěnkavy či červenky? Živí se škodlivým hmyzem, jsou krásní a mnozí z nich vás potěší svým zpěvem. Ponechte jim na zahradě pár volně rostoucích keřů, instalujte kameninová pítka a fontánky. Slunéčka sedmitečná už známe z příběhů o mravenci Ferdovi. Jejich larvy se živí mšicemi a červci, denně jich spořádají až okolo stovky. Dlouhonosky, lumci, střevlíci a pavouci, žáby a ježci, ale i obávaní krtci se živí hmyzem. Potlačte svoje fóbie a nechte je žít na zahradě s vámi.

Relaxujte...

Pokud nejste šťastnými majiteli vlastní zahrádky, navštivte některou z českých botanických zahrad. Jako tip k meditaci a rozjímání vám doporučujeme japonskou zahradu, která je součástí Botanické zahrady hlavního města Prahy v Troji. Nezapomeňte si vzít termosku s čajem, který si můžete vychutnat stylově v čajové chýši, odkud je nádherný výhled na jezírko nebo kvetoucí hortenzie.

Vyhlaste válku vosám

Dozrávající ovoce je pro vosy jako magnet. Mohutnými kusadly likvidují ty nejsladší plody nebo je poškozují, čímž znemožňují jejich pozdější skladování. Obtěžují vás při hodování na zahradě a zvláště nebezpečné jsou pro malé děti. Vyhledejte hnízda, ze kterých vosy vylétávají, vezměte si ochranné prostředky a použijte insekticidy, kterými vystříkáte vletový otvor do jejich hnízd. Využijte ranních nebo večerních hodin, kdy je jejich aktivita nižší. Nastražte návnady, kterými mohou být láhve s úzkým hrdlem, které do třetiny naplníme pivem nebo ovocnou šťávou s kapkou octa. Láhve zavěsíme do korun stromů.

ČTĚTE TAKÉ:

Nezapomeňte na trvalky

Vypadají, že jim nic nechybí, ale i ony potřebují vaši péči, aby kvetly co nejdéle. Odstraňujte odkvetlá květenství, ostrožky po odkvětu sestřihněte na 30 cm. Podpoříte tak opakované kvetení. U kohoutku chalcedonského odstřihněte nejvrchnější odkvetlé okolíky, z paždí se poté vytvoří další květenství. Odplevelujte, mulčujte, při déletrvajícím suchu zalévejte, u trvalek kvetoucích v pozdním létě nebo na podzim opakovaně přihnojujeme, např. Cereritem. Provádějte ochranu proti chorobám a škůdcům. Některé trvalky můžete využít k řezu (denivky, kopretiny, měsíček lékařský, třapatku aj.), jiné zas k sušení do zásoby na podzimní a zimní aranžmá. A víte, že okvětní plátky denivek jsou chutným zpestřením letních zeleninových salátů? Jsou křehké, sladké, chutí připomínají srdíčka listových salátů a navíc mají krásné barvy.

Výsadba císařských korun

Přelom prázdnin je stále ještě vhodnou dobou pro výsadbu řebčíku královského (Fritillaria imperialis). Vybírat můžeme z oranžově nebo žlutě kvetoucích kultivarů, na květy si ale budeme muset počkat do dubna příštího roku. Vybíráme polostinná stanoviště, vysazujeme do hloubky 25 cm do skupin. Další rostlinou, kterou můžeme vysazovat, je liliochvostec - Eremurus stenophyllus s monumentálními až dvoumetrovými květenstvími připomínajícími svíce.

Královny květin

U růží odstraňujeme odkvetlá květenství s částí stonku vždy až k pětičetným listům. Odstraňujeme nemocné stonky a likvidujeme podrost na podnoži, který konkuruje ušlechtilé odrůdě, která je na ni naočkována. Přihnojujeme hnojivy s vyšším obsahem draslíku a nižším obsahem dusíku. Ulehlou půdu občas zkypříme a odplevelíme.

Muškáty – nepřetržitá péče

Nepolevujte ani na terasách a balkónech, rostliny pravidelně zalévejte, během horkých slunných dní i dvakrát denně a alespoň jednou týdně přihnojte vícesložkovým hnojivem. Odstraňujte odkvetlé květy, čímž podpoříte květní násadu. Kontrolujte i zdravotní stav rostlin, zejména výskyt chorob a škůdců. Nezapomeňte, že každý typ chemické či biologické ochrany je neúčinnější hned na začátku.

V srpnu a v září můžeme přesazovat vzrostlé konifery, stříháme živé ploty, a nezapomínáme ani na trávník.

Foto: archiv autorky