V případě oken dávno neplatí to, co platilo dříve, kdy bylo nutné připravit velikost stavebních otvorů zcela na míru typovým oknům se standardizovanými rozměry. „Výroba oken probíhá v dnešní době téměř výhradně na zakázku. Obvyklou praxí tak je, že výrobce zaměří rozměry budoucích oken přímo na stavbě podle velikosti již hotového stavebního otvoru, a na základě těchto rozměrů pak okna vyrobí, dodá a případně i namontuje,“ vysvětluje Ing. Miroslav Culka, obchodní ředitel společnosti DAFE-PLAST.

Na co si dát však v souvislosti se stavebními otvory pro okna rozhodně pozor? „Měla by být dodržena geometrická přesnost stavebního otvoru, a to zejména rovinnost, svislost a vodorovnost ostění, a v otvoru by neměly být žádné výrazné nerovnosti či ostré hrany. Tyto podmínky jsou nesmírně důležité především proto, aby bylo možné bez výraznějších problémů nainstalovat připojovací spáru a parotěsný uzávěr, které jsou naprosto zásadní pro správné fungování oken,“ říká Ing. Culka.

Jak je to u dveří

Stavební otvory pro otočné dveře s klasickou obložkovou zárubní musí být přibližně o 10 cm širší a o 5 cm vyšší, a to od dokončené finální podlahy, než je požadovaný rozměr dveří. Tedy například pro dveře o výšce 197 cm a šířce 80 cm má stavební otvor rozměry 202 cm x 90 cm.

Skryté zárubně

Současným trendům vládne minimalismus. A tyto trendy následují také skryté zárubně, které se vyznačují absencí jakékoliv viditelné obložky. Skryté zárubně vyžadují pečlivou stavební přípravu, která se liší u suché a mokré výstavby.

Zděná příčka

Na vybudování zděného stavebního otvoru je kladeno několik základních požadavků:

  • stavební otvor musí být dokonale rovný,
  • jeho šířka musí být z každé strany větší o 1 cm, než je vnější šířka zárubně. Celková šířka stavebního otvoru tedy bude o 2 cm větší, než je vnější šířka zárubně,
  • výška stavebního otvoru opět musí být o 1 cm větší než vnější výška zárubně. Tato rezerva je důležitá pro pohodlné vložení zárubní do stavebního otvoru. Zárubeň se usazuje na výšku dokončené podlahy.

SDK příčka

Stavební otvor u sádrokartonových příček vytvoří montážníci prostřednictvím konstrukce z hliníkových profilů, na které se následně upevní sádrokartonové desky. Skryté zárubně lze zabudovat jak do jednoplášťové, tak i dvouplášťové varianty sádrokartonové příčky. Po obvodu stavebního otvoru je lepší použít UA profily, které jsou pevnější a mají vyšší tloušťku.

Stavební pouzdra pro posuvné dveře

Také rozměry stavebního otvoru i postup usazení stavebního pouzdra se liší podle toho, zda jej budeme umisťovat do zděné, či do sádrokartonové příčky.

Zděná příčka

  • stavební otvor by měl být přibližně o 4 cm širší a o 2 cm vyšší, než je celková šířka a výška stavebního pouzdra,
  • po usazení a vyvážení se pouzdro ukotví pomocí připravených kotvicích plechů a dále nízkoexpanzní pěnou, která nezpůsobuje deformaci pouzdra. Stavební pouzdro se zabudovává do výšky dokončené finální podlahy,
  • po vytvrdnutí pěny je možno pouzdro omítnout,
  • plechová kapsa pouzdra pro zeď je opatřena navíc tzv. armovací sítí, díky které omítka na pouzdře lépe drží.

SDK příčka

  • rozměry stavebního otvoru odpovídají rozměrům pouzdra – rast z CW profilů je lepší nechat nezaklopený SDK deskou a po vložení stavebního pouzdra upravit stavební otvor posunem bočnic z CW rastru,
  • pouzdro se usazuje do SDK profilů,
  • na závěr se pouzdro opláští sádrokartonovou deskou a dle potřeby provede dotmelení spár.

Související články