Rakytníku se daří jak na slunných místech, tak i v polostínu. Najdete jej také ve svazích. Zvládá i růst v chudší a písčité půdě, snese i mráz. Rakytník má pevné a husté větve, u nichž není třeba častého řezu. Nevýhodou je jeho trnitost, kterou neoceníte zejména při sběru plodů.

Jak na výsadbu rakytníku?

Rakytník je větroplašná dřevina. Na jednu samčí rostlinu obvykle připadají dvě až tři samičí. Samic však může být na jednoho opylovače více. Minimální výsadba počítá s alespoň jedním keřem samčím a jedním samičím. V případě větší výsadby postačí k opylování 10 až 20 procent keřů samčích. Rakytník neopiluje hmyz, ale vítr. Keře vysazujte alespoň 2 až 3 metry od sebe.

Kdy se sklízí rakytník?

Na podzim jsou samičí keře obsypané drobnými a šťavnatými plody. Ty dozrávají od konce srpna do října, záleží na odrůdě. Sklizeň však není jednoduchá, hlavně kvůli trnům. Jedním ze způsobů je sklízení plodů za pomoci setřásání na rozprostřenou plachtu. To lze udělat až ve chvíli, kdy začíná mrznout a plody snadno opadají.

Další možností je odstřihání plodů i s větvičkami. Při větším zásahu ale větvičku oslabíte. Nikdy nestříhejte více než 30 procent větviček. Nejšetrnější, ale i nejzdlouhavější je sklizeň za pomoci malých nůžek. Případně ruční obírání.

Zdroj: zahrada.cz, pestujeme.cz, rakytnik.cz